„Harminc év óta most vagyunk a legközelebb a háborúhoz”

Lengyelország aggodalmainak adott hangot az orosz–ukrán válsággal kapcsolatban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 13. 15:49
RAU, Zbigniew
Budapest, 2021. december 21. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter a V4+Törökország külügyminiszteri találkozó után tartott sajtótájékztatón a Puskás Arénában 2021. ddecember 21-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc év óta most van a legközelebb a háborúhoz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) térsége – figyelmeztetett az EBESZ Állandó Tanácsának bécsi ülésén Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, kiemelve az ukrán válságot és a kazahsztáni zavargásokat. Az EBESZ soros elnöki tisztét betöltő tárcavezető azt mondta, Kelet-Európában hetek óta növekszik a katonai feszültség jelentette fenyegetés.

Az Ukrajnában és a szomszédban zajló konfliktus békés megoldására kell törekednünk

– szögezte le Rau, ám azt is hangsúlyozta, hogy az ukrán válságot csakis az ország szuverenitása és nemzetközileg elismert határai tiszteletben tartása segítségével lehet rendezni.

Moszkva több mint százezer katonát vezényelt az Ukrajnával közös határához, miközben az ukrán hadsereg az oroszbarát szeparatisták ellen harcol Kelet-Ukrajnában. Az ügyben a csütörtöki bécsi egyeztetések az elsők, amelyeken Ukrajna is képviselteti magát. Oroszország és az Egyesült Államok a hét elején tartott külügyminiszter-helyettesi szintű megbeszélést Genfben, szerdán pedig Brüsszelben a NATO és Oroszország között zajlottak egyeztetések az ukrán válsággal kapcsolatban, ám ezek egyike sem hozott áttörést.

Ukrajna mellett Rau megemlítette a Grúziában, Örményországban és Moldovában lévő feszültségeket. A kazahsztáni helyzetre kitérve a lengyel külügyminiszter leszögezte, hogy a közép-ázsiai országban zajló események súlyos aggodalomra adtak okot. Beszédében a tárcavezető kijelentette, hogy elnöksége során Lengyelország a térség válságainak megoldására fog törekedni, hozzátéve, hogy Varsó odafigyel valamennyi EBESZ-tagország biztonsággal kapcsolatos aggályaira.

Éppen, mert nehéz történelemmel rendelkező nemzet vagyunk, amely rendkívüli hasznot húzott az Európában uralkodó békéből, nagyon is tisztában vagyunk azzal, mely javaslatok szolgálják a békét és melyek fenyegetik

– fogalmazott.

Borítókép: Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter a V4+Törökország külügyminiszteri találkozó után tartott sajtótájékoztatón a Puskás Arénában 2021. december 21-én. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.