A balti államok tájékoztatást kértek a belarusz–orosz hadgyakorlatról

A csapatok típusáról és számáról, valamint az alkalmazott fegyverrendszerekről szeretnének információkat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 11. 18:19
Breszt régió, 2022. február 10. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott kép az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerrõl a fehéroroszországi Breszt régióban fekvõ egyik gyakorlótéren 2022. február 10-én. Az orosz és a fehérorosz fegyveres erõk Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnéven kezdtek közös hadgyakorlatot. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a hadgyakorlat célja a külsõ agresszió elrettentésének és visszaverésének gyakorlása védelmi mûvelet keretében, valamint a terrorizmus elleni küzdelem és a Szövetségi Állam érdekeinek védelmében. MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észtország, Lettország és Litvánia az eddiginél több információt kért Belarusztól arról a csütörtökön kezdődött tíznapos, nagy területet érintő hadgyakorlatról, amelyet Minszk Oroszországgal közösen hajt végre Belaruszban. A lett védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a három balti ország hivatalos kéréssel fordult a belarusz vezetéshez az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten keresztül (EBESZ) – jelentette a DPA. Mindhárom EU- és NATO-tag balti ország határos Oroszországgal, Lettország és Litvánia pedig Belarusszal is, amely Moszkva szoros szövetségese.

A balti államok az EBESZ bécsi dokumentumának III. fejezetére hivatkozva kértek részletes tájékoztatást a közös hadgyakorlatról. Ez az egyezmény szabályozza, hogyan kell az EBESZ-tagállamoknak információt cserélniük egymás katonai gyakorlataival kapcsolatban.

A balti államok további tájékoztatást várnak Minszktől a manővereken részt vevő csapatok típusáról és számáról, valamint az alkalmazott fegyverrendszerekről – tette hozzá a lett védelmi minisztérium közleménye.

Borítókép: Sz–400-as légvédelmi rakétarendszer Belarusz Breszt régiójában fekvő, az egyik gyakorlótéren 2022. február 10-én (Fotó: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.