Az Egyesült Államok nem küld csapatokat Ukrajnába

Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor kijelentette: mindent megtesznek NATO-szövetségeseik védelmében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2022. 02. 24. 21:05
BIDEN, Joe
Washington, 2022. február 3. Joe Biden amerikai elnök az amerikai különleges erõk északnyugat-szíriai rajtaütésérõl beszél a washingtoni Fehér Házban 2022. február 3-án. A török határ közelében, Idlíb tartomány Atme városában történt akcióban életét vesztette az Iszlám Állam nevû terrorszervezet vezetõje, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi. Amerikai illetékesek szerint a terrorista vezetõ pokolgépet hozott mûködésbe a rajtaütés során, amely vele és családtagjaival is végzett, köztük nõkkel és gyerekekkel is. MTI/AP/Patrick Semansky Fotó: Patrick Semansky
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A G7-találkozó után Twitter-üzenetben tudatta az Egyesült Államok elnöke, hogy csütörtökön találkozott a G7 vezetőivel, hogy megvitassák Putyin elnök indokolatlan támadását Ukrajna ellen, és megállapodtak abban, hogy elsöprő erejű szankciókat és más gazdasági lépéseket tesznek, hogy Oroszországot felelősségre vonják. Hozzátette: kiállnak Ukrajna bátor népe mellett.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette azt is, hogy amerikai katonák nem fognak harcolni Ukrajnában. Másrészt biztosította, hogy mindent megtesz NATO-szövetségesei védelmében, és teljesíti a NATO-partnerek védelmében vállalt, az 5. cikkben foglalt kötelezettségeit.

Fegyveres erőink nem harcolni mennek Ukrajnában, hanem azért, hogy megvédjék NATO-szövetségeseinket és megnyugtassák a keleti szövetségeseket

– mondta Joe Biden a televíziós beszédében.

Joe Biden figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin ambíciói valószínűleg messze túlmutatnak Ukrajnán. – Valójában újra akarja alapítani a volt Szovjetuniót. Erről van szó – vélekedett Biden. Az elnök figyelmeztetett: Putyin Ukrajna elleni agressziója nagyon sokba fog kerülni Oroszországnak, és pária lesz a nemzetközi porondon.

Az amerikai kongresszus mindkét pártjának törvényhozói elítélték Ukrajna orosz katonai megtámadását, és hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok Ukrajna mellett áll

– jelentette a Politico című amerikai hírportál csütörtökön. A baloldali-liberális médium online tudósítása szerint demokrata és republikánus képviselők és szenátorok az Oroszország elleni gyors, szigorú és bénító erejű gazdasági büntetőintézkedések meghozatalát sürgették. A képviselőház védelmi, külügyi és hírszerzési bizottságainak vezető republikánus tagjai közös nyilatkozatot adtak ki, amely szerint Oroszország támadása felfedte a világ számára Vlagyimir Putyin orosz elnök valódi gonoszságát.

Elkötelezettek vagyunk a lehető legerősebb szankciók és exporttilalmak életbe léptetése mellett, amely megbéníthatja Oroszország háborús képességeit, megbüntetheti barbárságát, és a Putyin-rezsimet nemzetközi pária státusba taszíthatja. Nem válaszolhatunk úgy, mint 2008-ban vagy 2014-ben. A világnak sosem szabad elfelejtenie vagy megbocsátania ezt a szörnyűséges cselekedetet

– jelentette ki közös nyilatkozatában Mike Turner ohiói, Mike Rogers alabamai és Mike McCaul texasi republikánus képviselő. Marco Rubio floridai republikánus szenátor egész éjjel Twitter-üzenetekben tette közzé az orosz katonai csapatok mozgásával kapcsolatos amerikai hírszerzési információkat. Chris Murphy connecticuti demokrata párti szenátor a közleményében azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak „el kell vágnia Putyint és haverjait a világgazdaságtól”, míg Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselő leszögezte, hogy a Biden-adminisztrációnak véget kell vetnie egyszer és mindenkorra Európa függőségének az orosz kőolajtól.

Jim Risch idahói republikánus szenátor aláhúzta, hogy a következmények fájdalmasak lesznek, és hogy Moszkva csak úgy tudja elkerülni ezt a helyzetet, ha hátraarcot csinál. Mark Warner virginiai demokrata párti szenátor kiemelte: Oroszország magas árat fog fizetni Putyin felelőtlen becsvágyáért, mind véráldozattal, mind gazdasági károkkal.

Chris Van Hollen marylandi demokrata párti szenátor közleményében azt írta: 

Putyint rá kell kényszeríteni, hogy megbánja a napot, amikor provokáció nélkül erőszakhoz folyamodott Európa szívében. Biztosítanunk kell, hogy cselekedetére úgy fognak emlékezni, mint aki tragikusan elszámította magát.

Elissa Slotkin michigani demokrata párti képviselő asszony szerint a kongresszusi nemzetbiztonsági bizottság tagjainak vissza kellene térniük Washingtonba, hogy véglegesíthessék a kongresszusi büntetőintézkedések csomagját Joe Biden amerikai elnök március 1-jére tervezett, az Egyesült Államok helyzetét értékelő State of the Union-beszéde, az évértékelő beszéd előtt.

Az amerikai kongresszus mindkét házának ülései szünetelnek ezen a héten, és a szenátusnak nem sikerült olyan kétpárti támogatású törvényjavaslatot elfogadnia, amely súlyos gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtotta volna Moszkvát, és további katonai fegyverzetet tartalmazó segélycsomagot nyújtott volna Ukrajnának.

Mitt Romney utahi republikánus szenátor bírálta Biden jelenlegi elnököt, illetve Donald Trump és Barack Obama korábbi amerikai elnököket is Oroszország-politikájuk miatt, de a legnagyobb felelősséget az orosz elnöknek tulajdonította. 

Putyin Ukrajna elleni inváziója nyolcvan év óta az első alkalom, hogy egy nagyhatalom megpróbál leigázni egy független államot. Híján van mindenfajta igazolásnak, provokációnak és tisztességnek

– tette hozzá a korábbi amerikai elnökjelölt.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2022. február 3-án (Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.