Lapozó: Marokkó kampányt indított a gyermekházasságok ellen

Állami támogatással segít Olaszország a Covid-helyzet okozta pszichés zavarok gyógyításban · Országszerte biztosítják az iszlám oktatást a spanyolországi muzulmán lakosságnak · Deviáns transzvesztita lett az amerikai energiaügyi minisztérium egyik magas rangú vezetője.

Forrás: Mediaworks2022. 02. 15. 18:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állami támogatással segít Olaszország a Covid-helyzet okozta pszichés zavarok gyógyításban

A járványhelyzet miatt jelentősen megnőtt a pszichés zavarokkal küzdő olaszok száma, különösen a fiatalok körében. Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter bejelentette: húszmillió eurós pénzalap létrehozásával támogatja az egészségügyi intézményeket és a segítségre szoruló családokat. Az érintettek jövedelemarányosan igényelhetnek legfeljebb ötszáz eurót. Lazio tartomány máris 2,5 millió euróval támogatja a fiatalok kezelését. Korábban háromszázezer állampolgár csatlakozott ahhoz az aláírásgyűjtéshez, amelyben az emberek a kormányhoz fordultak anyagi támogatásért. Az olasz orvosok felmérése szerint tízből nyolc embert érint átmeneti mentális nehézség, kettőt pedig súlyosabb pszichés betegség. 

Forrás: ilmessaggero.it

Országszerte biztosítják az iszlám oktatást a spanyolországi muzulmán lakosságnak

A dél-spanyolországi térségben több mint százezer muszlim lakik, és körülbelül 22 ezer iszlám vallású diák jár iskolába. A közösség 1992 óta követelte, hogy biztosítsák a számukra megfelelő oktatást, de a régióvezetők elutasították kérésüket. Végül egy iszlám vallásra áttért spanyol nő kapott kedvező ítéletet a murciai legfelsőbb bíróságtól. A cartagenai anya elmondta: fő célja az volt, hogy gyerekei iszlám oktatást kaphassanak. A bírósági ítélet azonban kimondja, hogy a lehetőség nem korlátozódhat kizárólag a nő gyerekeire, hanem minden olyan oktatási központban érvényesülnie kell, ahol legalább tíz tanuló szülője iszlám vallású. Az ítélet ellen a murciai vezetés fellebbezhet.

Legutóbb 2017-ben, La Rioja városában hasonló módon sikerült elérni az iszlám oktatás bevezetését. Ott egy muszlim anya vitte perre az ügyet, a bíróság pedig az ő javára döntött. A friss ítélet után nem maradt olyan régió Spanyolországban, ahol korlátoznák a muzulmán közösség tanulási lehetőségeit. 

Forrás: elconfidencial.com

Deviáns transzvesztita lett az amerikai energiaügyi minisztérium egyik magas rangú vezetője

Joe Biden amerikai elnök egy közismert transzvesztitát, a bizarr és deviáns viselkedéséről is ismert drag queent, Sam Brintont nevezte ki az amerikai energiaügyi minisztérium nukleáris energiával foglalkozó osztályának élére. Brinton ugyan megfelelően képzett a pozíció betöltéséhez, de a nemi identitásának és szexuális preferenciáinak látványos demonstrálása miatt lett ismert az USA-ban.

Brinton önmagát „pup handler”-nek is nevezi, amely kifejezés az amerikai szlengben olyan homoszexuális férfit jelent, aki egy bizarr fétisjáték közben pórázon sétáltatja a kutyának öltözött szájkosaras, láncos homoszexuális partnerét.

Brinton rendszeres vendég volt a Fehér Házban Barack Obama elnöksége idején is, a volt elnököt is ő látta el az LMBTQ-közösséget érintő politikai tanácsokkal. Ugyanebben az időszakban az amerikai kongresszus tanácsadója is volt a nukleáris energiapolitika kérdésében. 

Forrás: rt.com, instagram.com

Marokkó kampányt indított a gyermekházasságok ellen

Marokkó is csatlakozott az ENSZ Népesedési Alapja világméretű kampányához, amely 2016-ban indult azzal a céllal, hogy 2030-ra felszámolja a gyermekházasságokat, amely napjainkban is 650 millió nőt és kislányt érint. A marokkói kampány indítását február 14-re tűzték ki a szervezők, ugyanis számos marokkói család a szerelem ünnepét, azaz a Valentin-napot használja fel ürügyként ahhoz, hogy kiházasítsa kiskorú lányait.

A becslések szerint a kormányzati erőfeszítések ellenére továbbra is 37 ezer tizennyolc éven aluli lányt adnak férjhez évente az észak-afrikai országban. A gyerekházasságokban különféle erőszak éri a fiatal lányokat, amelyek életre szóló érzelmi traumát okoznak, ráadásul a lányok többsége kiskorúként esik teherbe. Sokszor életre szóló traumát okozó szülésen esnek túl, de gyakran bele is halnak a vajúdásba.

Az ENSZ Népesedési Alapja és a marokkói kormány felvilágosító kampányában a gyermekjogi aktivista szervezetek is részt vesznek, valamint oktatási intézmények, a marokkói művészvilág és a média véleményformálói is felszólalnak. 

Forrás: bladi.net

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.