Joe Biden: Ez az ember nem maradhat hatalmon!

Az amerikai elnök varsói beszédében az orosz népnek is üzent.

Magyar Nemzet
2022. 03. 26. 21:05
BIDEN, Joe
Varsó, 2022. március 26. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár elõterében 2022. március 26-án. Biden elõzõ nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba. MTI/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon! – fakadt ki Joe Biden, aki Lengyelországban tartott beszédet. Az amerikai elnök az oroszoknak címezve azt üzente,

az orosz nép nem az ellenségünk. Nem hiszem el, hogy támogatják ártatlan gyermekek és nagyszüleik meggyilkolását. Vagy hogy elfogadják, hogy kórházakat, iskolákat és szülészeteket orosz rakéták döntenek romba.

Korábban egyébként az amerikai tisztségviselők azt állították, nem céljuk az orosz elnök eltávolítása. – Számunkra ez nem a rezsimváltásról szól. Az orosz népnek kell eldöntenie, ki vezeti őket – fogalmazott márciusban Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Erről nem Joe Biden dönt. Az orosz elnököt az oroszok választják

– reagált röviden az amerikai elnök szavaira a Kreml.

Varsói felszólalásában Joe Biden közvetlenül Vlagyimir Putyinnak is üzent.

Eszedbe se jusson egy centiméterre is bemerészkedni a NATO területére!

– figyelmeztetett. Leszögezte ugyanakkor, hogy az amerikai csapatok nem azért vannak Európában, hogy beavatkozzanak az ukrajnai háborúba, hanem, hogy megvédjék NATO-szövetségeseiket.

Fotó: Petr David Josek

A harc folytatódik

Az európai államokat arra szólította fel, hogy szabaduljanak meg az orosz fosszilis tüzelőanyagok függőségétől. 

– Az Egyesült Államok segít ebben – ígérte, utalva konkrétan a zöldenergia alkalmazására. A Moszkvával szemben eddig kivetett szankciókról beszélve Biden azon véleményének adott hangot, hogy Oroszország gazdasága a következő években a felére zsugorodik, az ország hamarosan kiesik a világ húsz legnagyobb gazdasága köréből.

Beszélt arról is, hogy Kijev, Mariupol és Harkiv ostroma egy régi küzdelem legújabb csatái. Párhuzamként felhozta Magyarország 1956-os forradalmát, a lengyelországi és Csehszlovák felkeléseket. – A harc a demokráciáért nem érhetett, és nem is ért véget a hidegháború végével! – tette hozzá. Azzal folytatta bírálatát, hogy Oroszország „megfojtotta a demokráciát az ukrajnai invázióval, továbbá Vlagyimir Putyin orosz elnök hazugságokkal indokolta a háborút. Cinikus hazugságnak nevezte azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna nácitlanításáról beszél. Kiemelte, hogy Volodimir Zelenszkij a demokratikusan megválasztott ukrán elnök, ráadásul zsidó, apai ágon a családját a holokausztban megsemmisítették.

Máris veszítettek

Oroszország máris stratégiai vereséget szenvedett ukrajnai háborújában, az orosz erők nem törték meg az ukránokat lelkileg, és a Nyugat egységesebb, mint valaha

– idézte az MTI beszédét. Hozzátette, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt gondolta, hogy az ukránok eldobják fegyvereiket, és nem fognak harcolni, az orosz erők viszont a büszke ukránok ellenállásába ütköztek. – Az oroszok nem verték szét a NATO-t, a Nyugat jelenleg erősebb és egységesebb, mint valaha. Oroszország el akarta érni, hogy a NATO csökkentse jelenlétét a határainál, ehelyett Putyin az eddigi legszámottevőbb, több mint százezer amerikai és más szövetséges katonát számláló európai jelenléttel szembesül – állapította meg.

Fotó: Evan Vucci

Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni.

Az amerikai elnök felidézte Szent II. János Pál pápa és a lengyel Szolidaritás mozgalom szerepét a kommunizmus megdöntésében, majd az ukrajnai háborúra utalva aláhúzta: „a jelenleg zajló csatában nem napokon vagy hónapokon belül győzünk, hosszú küzdelemre kell felkészülni.” Felidézve az ukrán külügyi és védelmi tárca vezetőivel szombaton Varsóban megtartott találkozót, Biden elmondta: az ukránoknak szánt üzenete azonos azzal, amelyet Dmitro Kulebával és Olekszij Reznyikovval megosztott. 

Mellettetek állunk ki. Pont

– jelentette ki.

Végezetül Biden, utalva II. János Pál mottójára, úgy fogalmazott: 

ne féljetek, soha ne veszítsétek el a reményt!

Hangsúlyozta: a történelem időről időre arra tanítja az emberiséget, hogy „a legsötétebb pillanatok után a legnagyobb előrelépések következnek”. – Az ukránok ma azt mutatják meg, hogy az ember ereje nagyobb akármelyik diktátor akaratánál – fogalmazott.
 

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói király vár előterében 2022. március 26-án (Fotó: MTI/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.