Már több mint kétmillióan menekültek el Ukrajnából

Az orosz–ukrán háború kitörése óta eszkalálódik a menekültválság. Eddig Lengyelországba érkeztek a legtöbben.

2022. 03. 08. 15:06
PUTYIN, Vlagyimir
Korczowa, 2022. március 6. Ukrajnából elmenekült emberek kelnek át a lengyel-ukrán határon a lengyelországi Korczowában 2022. március 6-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Pool AFP/Olivier Douliery Fotó: Olivier Douliery
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint kétmillióan menekültek el Ukrajnából az orosz támadás kezdete, február 24. óta az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) keddi adatai szerint. 

A második világháború óta ez az eddigi leggyorsabban eszkalálódó menekültválság Európában

– jelentette ki az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi. Hozzáfűzte: a második ukrajnai menekülthullámmal az eddigieknél is kiszolgáltatottabb emberek érkezhetnek.

– Ha a háború továbbra is folytatódik, olyan emberek is elhagyják otthonukat, akiknek máshol nincsenek kapcsolataik – magyarázta Filippo Grandi. A menekültügyi főbiztos kifejtette, hogy ezáltal az európai országokra egy sokkal összetettebb helyzet vár, és még nagyobb szolidaritásra lesz szükség. 

A menekültek eddig főleg Ukrajna szomszédos országaiba érkeztek. 

Az ENSZ adatai alapján Lengyelország fogadta be ez idáig a legtöbb embert, több mint 1,2 millió főt. Magyarországra mintegy 191 ezren érkeztek, Szlovákiába 141, Moldovába 83, Romániába pedig 82 ezren. 

Donyeck és Luhanszk megyéből mintegy százezer lakos Oroszországba vagy Belaruszba ment át – az orosz állam ebből több mint 99 ezer embert fogadott be. Azoknak a száma pedig, akik nem álltak meg a szomszédos országokban, hanem Európa más részeire menekültek tovább, meghaladja a kétszázezret.

Ahogyan korábban lapunk is megírta: múlt hét csütörtökön mind a 27 uniós miniszter egyhangúlag jóváhagyta az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy az Európai Unióban területén mindazok általános oltalmazotti jogállást kapjanak, akik a konfliktus elől menekülnek, és nem térhetnek vissza otthonukba. Az úgynevezett ideiglenes védelemről szóló irányelv célja, hogy minél többen kaphassanak tartózkodási engedélyt, lakhatást, a munkaerőpiachoz való hozzáférést az EU-ban – miközben a tagállami menekültügyi rendszerekben is csökkentik a bürokratikus terheket. 

Borítókép: Ukrajnából elmenekült emberek kelnek át a lengyel–ukrán határon a lengyelországi Korczowában 2022. március 6-án (Fotó: MTI/AP/Pool AFP/Olivier Douliery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.