időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

Moszkva: Hunter Biden befektetési alapja finanszírozta az ukrán laboratóriumokat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.03.24. 16:42 2022.03.24. 16:45
Moszkva: Hunter Biden befektetési alapja finanszírozta az ukrán laboratóriumokat

Joe Biden amerikai elnök fiának, Hunter Bidennek a befektetési alapja, a Seneca Thornton, részt vett az ukrajnai biolaboratóriumok finanszírozásában, amelyek Moszkva szerint részesei voltak a Pentagon ukrajnai biofegyver-programjának − állította csütörtökön Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegyi és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka.

− A beérkező anyagok lehetővé teszik számunkra, hogy nyomon kövessük az amerikai kormányzati szervek és az ukrajnai bioobjektumok közötti együttműködés rendszerét. Figyelemre méltó a jelenlegi amerikai vezetéshez közel álló struktúrák, különösen a Hunter Biden által vezetett Rosemont Seneca befektetési alap részvétele

− mondta Kirillov a tájékoztatón.

A tábornok szerint a 2,4 milliárd dolláros pénzügyi forrásokkal rendelkező alap kapcsolatban áll amerikai hadiipari beszállítókkal, köztük a Metabiotával, amely, mint mondta, a Black and Veach céggel együtt a Pentagon biolaboratóriumi berendezéseinek egyik fő beszállítója világszerte. Kirillov az ukrajnai biolaboratóriumi program további részvevői között sorolta fel az amerikai hadsereg mellett az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségét (USAID), a Soros Alapítványt, a szövetségi járványügyi hatóságot (CDC) és a tudományos felügyeletet biztosító kutatószervezetek közül a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumot.

− Mindezt a tevékenységet a Pentagon teljes ellenőrzése alatt végzik

− hangsúlyozta az orosz biológiai védelem parancsnoka. A tábornok azt is állította, hogy a patogén bioanyagok Ukrajnából Európába történő átszállítása a Covid–19 világjárványéhoz hasonló helyzetet hozhat létre.

Egy Viktor Poliscsuk, ukrán helyettes államtitkár által aláírt hivatalos nyilvántartásra hivatkozva elmondta, hogy Ukrajnában 14 településen 30 laboratórium folytatott katonai-biológiai tevékenységet.

Mint mondta, Poliscsuk aláírása olyan együttműködési megállapodáson szerepelt, amely a biológiai fegyverek kifejlesztésére felhasználható technológia, kórokozók és információk terjedésének megakadályozásról szólt. A munkálatok megrendelője az Egyesült Államok Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynöksége (DTRA) volt. Kirillov szerint az Egyesült Államok és szövetségesei 16 ezer biológiai mintát szállítottak el Ukrajnából.

− A lakosság természetes immunitásának ilyen nagyszabású szűrését valószínűleg azért végezték, hogy kiválasszák az adott régió lakosságára legveszélyesebb biológiai ágenseket

− fogalmazott az altábornagy .

A tábornok azt mondta, hogy az UP–8 projekt részeként Lvivben, Harkivban, Odesszában és Kijevben négyezer katonától vettek vérmintát a hantavírusokkal szembeni antitestek, további négyszáz katonától pedig a kongói–krími láz vírusával szembeni antitestek kimutatására. Állítása szerint nemcsak szövet- és vérszérummintákat vettek külföldön, hanem veszélyes kórokozókat, valamint azok hordozóit is.

− Például több mint tízezer mintát küldtek a grúziai Lugar Központba. A címzettek között szerepelnek az Egyesült Királyságban működő referencialaboratóriumok és a németországi Leffler Intézet is. Mindez kockázatot jelent a kényes genetikai információk külföldre juttatása szempontjából, valamint nemcsak Ukrajnában veszélyezteti a biológiai biztonságot, hanem azokban a régiókban is, ahová a minták elkerültek

− mondta.

A beszámoló szerint a projekt egyik prioritása a lépfene kórokozójának tanulmányozása volt, amelyet nagyfokú károkozási képesség és a környezetben való szívósság jellemez. De, mint a tábornok iratokra hivatkozva állította, teszteltek emellett az Egyesült Államokban és Kanadában nem engedélyezett gyógyszereket ukrán katonákon az UP–8 elnevezésű projekt részeként. A tesztelés négyezer ember bevonásával zajlott. A bolgár médiában megjelent közlésre hivatkozva Kirillov azt mondta, hogy csak a harkivi laboratóriumban végzett kísérletek során mintegy húsz ukrán katona meghalt, további kétszáz pedig kórházba került.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden (Fotó: AFP)

Háború Ukrajnában

Még több támogatást adna Ukrajnának a volt brit védelmi miniszter

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.