Moszkvával szembeni erőteljes fellépést helyezett kilátásba Hollandia

Mark Rutte kormányfő szankciókat és fegyverszállítást is említett, miután a lengyel miniszterelnökkel tárgyalt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 21. 19:46
RUTTE, Mark; MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2022. március 21. Mateusz Morawiecki lengyel (j) és Mark Rutte holland miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Varsóban 2022. március 21-én. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moszkvával szembeni erőteljes szankciók és fegyverszállítmányok formájában történő fellépésre fejezte ki készségét Mark Rutte, holland kormányfő hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Mateusz Morawieckivel közös sajtóértekezleten. Vlagyimir Putyin orosz elnök óriási hibát követett el azzal, hogy újból háborút hozott az európai kontinensre – fogalmazott Rutte a Morawieckivel folytatott tárgyalásokat követő sajtókonferencián. A holland kormányfő méltatta az ukrán nemzet hősies védekezését. Putyin az Európai Unió és a NATO határozott lépéseivel is szembesül – tette hozzá. Bírálta a szuverén és demokratikus nemzettel szembeni orosz agressziót, majd hozzátette: készen állunk arra, hogy a szavakat tettekké kovácsoljuk át, és minél erőteljesebben sújtsuk az orosz rezsimet.

Konkrétan a holland kormányfő szankciókat és fegyverszállítást említett, kilátásba helyezve azt is, hogy megvizsgálják a kikötők bezárását, valamint a kőolaj- és gázszállítmányokat érintő szankciók további lehetőségeit. 

Rutte Lengyelország és más szövetségesek légterének  védelmét szolgáló fegyverek szállításáról is szót ejtett. Március végéig pedig a NATO-nak az Air Policing fedőnevű légtérvédelmi missziója bővítéséről döntenek – helyezte kilátásba, hozzáfűzve: az ügyről kedden Recep Tayyip Erdogan török államfővel tárgyal. A holland kormány február végén  döntött úgy, hogy páncéltörőket, rakétákat, rakétavédelmi rendszereket és más fegyvereket szállít Ukrajnának. A varsói sajtóértekezleten Rutte megerősítette: országa ukrajnai menekülteket fogad be. Eddig ötszáz fő érkezett Hollandiába, összesen pedig ötvenezer férőhely áll rendelkezésre.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel (j) és Mark Rutte holland miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Varsóban 2022. március 21-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.