Újabb vírusvariáns bukkanhatott fel: a deltakron

A koronavírus terjedésére és további tesztelésre hívta fel a figyelmet a WHO, miközben megerősítette a deltakron új vírus variáns jelenlétét. A felülfertőződés gyanúja miatt sokáig rejtőzködő hibrid, az omikronhoz hasonlóan a felső légutakban okozhat tüneteket hatékonyabban.

2022. 03. 16. 9:01
null
BRITAIN-TRANSPORT-RAIL-STRIKE Fotó: TOLGA AKMEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette a deltakron új koronavírus-variáns létezését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 

Eddig nem észleltünk semmilyen epidemiológiai változást a deltakron esetében, sőt a vírus terjedése és lefutásának súlyossága is változatlan maradt 

– jelentette ki Maria Van Kerkhove, a WHO koronavírussal kapcsolatos ügyeinek technikai vezetője. Hozzátette, hogy még rengeteg vizsgálatot el kell végezniük, és továbbra is az omikron va­riáns a leggyakoribb változat a fertőzöttek körében. 

Újabb Covid-hullámra készüljünk?

– Ez csak akkor egy újabb variáns, ha nagy számú megbetegedést eredményez – vélekedett ugyanakkor William Hanage epidemiológus. Úgy vélte, ha a változat nem okozza az esetek megugrását, az embereknek nem kell aggódniuk. Bár a deltakron legalább január óta létezik, eddig nem tudott exponenciálisan terjedni. Az elemzések a vírus tüskefehérjéjét az omikron, míg a többi részét a delta variánshoz hasonlították,

ezért vélekednek úgy, hogy az eddigi oltásoknak ugyanolyan jól kell működniük az új változattal szemben is.


A feltételezett új variánsból eddig harminchárom esetet regisztráltak Franciaországban, harmincat az Egyesült Királyságban, nyolcat Dániában, kettőt az Egyesült Államokban, egyet-egyet pedig Hollandiában és Németországban. – Néhány esetről tudunk, követjük az eseményeket, de eddig nem okozott különösebb aggodalmakat a deltakron – nyilatkozta a BBC brit közszolgálati televíziónak Sajid Javid brit egészségügyi miniszter.

Miért deltakron?

A deltakron az ugyanabban a populációban keringő delta és omikron változata. Ilyen vírusváltozatok akkor jönnek létre, ha egynél több változat is fertőz, és a vírus ugyanabban a személyben, sejtben replikálódik

– elemezte a vírus terjedését Lawrence Young, a Warwick Egyetem virológus professzora. Mivel a delta­kron a delta és az omikron sajátosságait is tartalmazza, a tudósok év eleji vizsgálataik­ban még a betegek ritka felülfertőzésének hitték a mintákat. Sőt a Cipruson publikált eseteket „laboratóriumi hibának” titulálták. Azonban Scott Nguyen, a Washingtoni Közegészségügyi Laboratórium munkatársa felismerte, hogy az adatok mindkét korábbi variáns genetikai kombinációját tartalmazzák, így valójában egy potenciálisan új vírusvariánsról beszélhetünk.

 

Borítókép: Tömegközlekedés Nagy-Britanniában, ahol már felbukkant a variáns. (Fotó: TOLGA AKMEN)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.