Az orosz külügyminiszter szerint minden a terveknek megfelelően halad

Szergej Lavrov felszólította a NATO tagállamokat, hogy ne szállítsanak több fegyvert Ukrajnába.

MTI
2022. 04. 30. 12:03
LAVROV, Szergej
Moszkva, 2022. április 4. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezleten vesz rész az Arab Liga képviselõivel folytatott tanácskozás után Moszkvában 2022. április 4-én. MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szombaton megjelent interjújában felszólította a NATO tagországait, hogy ne szállítsanak több fegyvert a kijevi hatalomnak, ha valóban meg akarják oldani az ukrajnai válságot. A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, 

hogy az ukrajnai különleges hadművelet továbbra is a terveknek megfelelően halad, és minden kitűzött célunkat el fognak érni ellenfeleik ellenállása dacára.  

A külügyminiszter azt állította az interjúban, hogy a háború február 24-i kezdete óta egymillió embert menekítettek ki Ukrajnából Oroszországba, és közöttük 120 ezer külföldi van, ezen belül körülbelül 300 kínai. Lavrov közölte, hogy az orosz és az ukrán fél között csaknem mindennap vannak tárgyalások, de a haladás nem megy könnyen. 

Emiatt részben a kijevi hatalom nyugati támogatóinak harcias retorikáját és lázító cselekedeteit okolta.

Az AP hírügynökség itt megjegyezte, hogy az orosz állami tévé egyik péntek esti adásában egyes meghívott vendégek azt javasolták, hogy Oroszországnak atomfegyvert kellene bevetnie a konfliktusban. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy lengyel újságíróknak adott interjújában azt állította pénteken, hogy az orosz erők mintegy ötszázezer ukránt vittek erőszakkal és jogellenesen Oroszországba – emlékeztetett a Reuters hírügynökség, amely hozzátette, hogy sem Lavrov, sem Zelenszkij állítását ebben a kérdésben nem lehet egyelőre ellenőrizni.

Az orosz hadsereg szombaton is erős nyomás alatt tartotta a dél- és kelet-ukrajnai régiókat, különösen az északkeleti Harkiv környékét, ahol minden lehetséges eszközzel fokozni akarja katonai fölényét, és ahol Kijev ezzel szemben saját taktikai sikerekről számolt be – írta az AFP hírügynökség az ukrajnai háborúról szóló összefoglaló jelentésében.

Orosz támadásban kigyulladt lakóépület Harkivban 2022. április 25-én.Fotó: Felipe Dana

Az ország második legnagyobb városából, Harkivból – amelyet hetek óta ostromol az orosz tüzérség – hatalmas robbanásokat lehetett hallani szombatra virradóan. Pénteken napközben életét vesztette legalább egy ember és több megsebesült a városban a helyi katonai igazgatás közlése szerint. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy ebben a régióban súlyos a hadihelyzet. Szerinte ennek ellenére taktikai sikereket érnek el.

 

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezleten vesz rész az Arab Liga képviselõivel folytatott tanácskozás után Moszkvában 2022. április 4-én. (Fotó: MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.