Csúcstechnológiás megfigyelőrendszert helyeztek üzembe Kárpátalján

A digitális platform lehetővé teszi, hogy információkat szerezzenek a lehetséges fenyegetésekről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 28. 9:18
null
Ungvár, 2022. március 9. Iskolabuszra szállnak az orosz-ukrán háború elől menekülők az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre. MTI/Nemes János Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, „csúcstechnológiás” megfigyelőrendszert helyeztek üzembe Kárpátalján, amely lehetővé teszi a megyébe belépő potenciálisan kockázatos személyek és gépjárműveik gyors azonosítását és kiszűrését – jelentette be kedden Viktor Mikita kormányzó.

A megfigyelőrendszer a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás bázisán létrehozott helyzetelemző központban működik – derül ki a közigazgatás hivatalos honlapján közzétett közleményből.

Ez az egyedülálló és csúcstechnológiát képviselő digitális platform lehetővé teszi számunkra, hogy információkat szerezzünk a lehetséges fenyegetésekről, elemezzük a kockázatokat, és biztosítsuk a rendvédelmi szervek, katonai alakulatok, segélyszolgálatok, egyéb védelmi és biztonsági szolgálatok gyors reagálását régiónkban 

– hangsúlyozta Mikita.

A kormányzó elmondta, hogy a rendszer az arcképrögzítés és -felismerés segítségével biztosítja a „kockázati” csoportba tartozó, illetve a térségben esetlegesen titkosszolgálati, felforgató és bűnözői tevékenységet folytató személyek gyors felkutatását és azonosítását. Ebből a célból korszerű kamerákat telepítenek a kritikus infrastruktúra létesítményeiben, a fő közlekedési csomópontokban, az ellenőrző pontokon, vasútállomásokon, amelyek segítségével minden, a régióba belépő minden személyről vagy járműről információt gyűjtenek, amelyet a megyei helyzetelemző központba továbbítanak, ahol azonnal feldolgozzák azokat.

A rendszerbe integrálják a településeken már működő térfigyelő rendszereket is. 

A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás az elsők között döntött úgy Ukrajnában, hogy információbiztonsági irányítási rendszert épít ki a térség információforrásainak védelme érdekében a hadiállapot idején – húzta alá Viktor Mikita.

Borítókép: Iskolabuszra szállnak az orosz–ukrán háború elől menekülők az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én (Fotó: MTI/Nemes János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.