Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Német kancellár: Putyin viseli a felelősséget az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért · Oroszország kiutasította a moszkvai osztrák nagykövetség négy munkatársát.

Forrás: MTI2022. 04. 20. 6:39
null
Irpiny, 2022. április 19. Az ukrán belügyminisztérium mûszaki alakulatának egyik tagja aknátlanít egy területet az orosz csapatok támadása után a Kijev közelében fekvõ Irpinyben 2022. április 19-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Német kancellár: Putyin viseli a felelősséget az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért

Az orosz invázió a nemzetközi jog kirívó megsértése és a több ezer civil halála Ukrajnában „háborús bűncselekmény, amelyért az orosz elnök viseli a felelősséget – jelentette ki a német kancellár.

Olaf Scholz egyúttal kifejezte mély fájdalmát az áldozatok halála miatt, és nagy haragját az orosz elnök iránt és az értelmetlen háború miatt. Elmondta, hogy az amerikai elnökkel és európai kollégáival folytatott videótanácskozáson mindenki „teljes szolidaritását és támogatását fejezte ki” Ukrajnának.

A német kancellár kiemelte, hogy fontos feladat a háború más országokra történő átterjedésének megakadályozása. Ugyanakkor megismételte, hogy a NATO „nem avatkozik be közvetlenül a háborúba”.

Berlin mostanáig elutasította, hogy – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök követelésére – nehézfegyverzetet küldjön Ukrajnába, s Németországból eddig csakis védekezésre alkalmas fegyvereket szállítottak.

A sajtóértekezleten a fegyverszállításokat firtató újságírói kérdésekre a kancellár nem adott választ, s megismételte, hogy a fegyverszállításokra vonatkozó döntést a szövetségesekkel szorosan együttműködve hozták meg. 

Kijelentette, hogy a Bundeswehrnek (a német haderőnek) nincs tartalékban olyan fegyvere, amelyet átadhatna Ukrajnának.

Kerékpáros férfi átkel egy oroszok által lebombázott hídon Kijev szomszédságában 2022. április 19-én (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A német kormány egyébként a múlt pénteken jelentette be, hogy több, mint egymilliárd eurós katonai segélyt biztosít Ukrajnának, azt azonban nem részletezte, hogy ezt az összeget mikor folyósítják, és mire fordítják. 

A kancellár a keddi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Berlin egyeztet Kijevvel, hogy mire van szüksége. Scholz tankelhárító fegyvereket, légvédelmi felszereléseket, lőszereket említett mint lehetséges fegyver-szállítmányokat, hangsúlyozva, hogy a Bundeswehr tartalékai végesek.

Oroszország kiutasította a moszkvai osztrák nagykövetség négy munkatársát

A moszkvai osztrák nagykövetség négy tisztviselőjének kiutasítását jelentette be kedden az orosz külügyminisztérium.

A tárca bekérette az osztrák nagykövetet, akinél határozott tiltakozását jelentette be amiatt, hogy Bécs korábban „megalapozatlanul” nemkívánatos személlyé nyilvánított négy orosz diplomatát. Moszkva szerint ez a barátságtalan lépés súlyos kárt okoz mind a kétoldalú kapcsolatoknak, mind Ausztria nemzetközi megítélésének.

A misszióvezetővel közölték, hogy nagykövetsége négy munkatársának legkésőbb április 24-én kell elhagyniuk Oroszországot.

Oroszország bécsi nagykövete korábban azt hangoztatta, hogy a kiutasított orosz diplomaták illegális tevékenységére semmilyen bizonyítékot nem szolgáltattak.
Moszkva kedden holland és belga diplomatákat is kiutasított, orosz külügyi alkalmazottak nemkívánatos személlyé nyilvánítására reagálva.

Borítókép: az ukrán belügyminisztérium műszaki alakulatának egyik tagja aknátlanít egy területet az orosz csapatok támadása után a Kijev közelében fekvő Irpinyben 2022. április 19-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.