Lapozó: Több ezer ukrán férfi próbált elszökni a háború elől

Belgiumban a regisztrált ukrán menekültek háromnegyede egyelőre nem kér állami szállást és ellátást · Zavargások törtek ki Rennes-ben a francia elnökválasztás első fordulójának eredménye miatt ·A spanyolok többsége kormányváltást és előre hozott választásokat szeretne.

MEDIAWORKS–HÍRCENTRUM
2022. 04. 11. 14:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgiumban a regisztrált ukrán menekültek háromnegyede egyelőre nem kér állami szállást és ellátást

A belgiumi hatóságok állítása szerint eddig 30 807 ukrán állampolgárságú menekült adta be menekültkérelmét az országban, azonban mindössze 7101 fő kért szállást és ellátást a regisztrálást végző központban. A regisztrált menekültek több mint egyharmada – 12 ezer fő – azonban kiskorú gyermek, aki édesanyjával vagy másik gondviselőjével érkezett.

A feltételezések szerint a regisztrált, de állami támogatást nem igénylő ukránok a Belgiumban élő és több mint ötezer főt számláló ukrán közösség tagjainál és más önkénteseknél találhattak szállást. Az adatokat publikáló La Libre Belgique azonban rámutat, hogy a hivatalos lakcím hiánya, vagy sok esetben akár a hivatalos regisztráció elmulasztása is ellehetetlenítheti a menekültek munkahelykeresését vagy a szociális támogatásokhoz való hozzáférést. 

Forrás: lalibre.be

Zavargások törtek ki Rennes-ben a francia elnökválasztás első fordulójának eredménye miatt

Hozzávetőleg ötszáz tüntető – közöttük számos csuklyás, maszkos fiatal – tiltakozott a francia elnökválasztás első fordulójának eredménye ellen. Azt kifogásolták, hogy Marine Le Pen bejutott a második körbe. A Le Figaro újságírójának beszámolója szerint a tömeg antikapitalista és antifasiszta szlogeneket skandált és festett az épületek falára az éjszakában: „Égessük fel a jobboldalt”, „Szociális háború”, „Halál Pinault-ra” (utalva egy milliárdos jobboldali breton üzletemberre). A tüntetők a belvárosban köztéri bútorokat gyújtottak fel, egy bank ablakait bezúzták, valamint a belváros egyik terén egy közeli építkezés építőanyagaiból gyújtottak tüzet. Az utóbbi helyszínen a rennes-i tűzoltóknak is be kellett avatkozniuk.

A harmadikként befutó – ezért a választás második fordulójából már kiszoruló – radikális baloldali elnökjelölt, Jean-Luc Mélenchon a választási eredmények kihirdetése után arra szólította fel híveit még vasárnap este, mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a radikális jobboldalinak titulált Marine Le Pen ne nyerje meg a francia elnökválasztást. 

Forrás: lefigaro.fr , twitter.com , cnews

A spanyolok többsége kormányváltást és előre hozott választásokat szeretne

Egy felmérés szerint a spanyol lakosság 62 százaléka lecserélné a baloldali Sánchez-kormányt, amely jelenleg a szélsőbaloldallal koalícióban vezeti az országot. A megkérdezettek 53 százaléka azt is szeretné, ha a kormányváltás előre hozott választáson történne meg és nem 2023-ban, amikor időszerű lenne. A jobboldali Néppártot, a Voxot és a Ciudadanost támogató állampolgárok 90 százaléka azonnali kormánycserét szorgalmazna, de nem hanyagolható el a baloldali pártok szavazóinak megosztó véleménye sem. A koalíciós kormánytag, az Unidas Podemos voksolóinak 43, a Sánchez vezette szocialista PSOE szimpatizánsainak pedig csaknem 40 százaléka támogatna egy kormányváltást. Ez azt jelenti, hogy tízből négy baloldali szavazó már nem támogatná a mostani felállást. A felmérésből az is kiderült, hogy elsősorban a fiatalabb korosztály (18–29 évesek) pártolja Pedro Sánchez és kollégái távozását: 68 százalékuk a végrehajtó hatalom távozását szeretné, 65 százalékuk pedig azonnali választásokat írna ki.

Forrás: abc.es

Eddig több mint kétezer ukrán férfi próbált meg elszökni a háború elől

Miután kirobbant a háború Ukrajnában, a kormány azonnal kihirdette a hadiállapotot, amely az ország törvényei szerint megtiltja a hadköteles, 18–60 év közötti ukrán férfiaknak, hogy elhagyják hazájukat. A tiltás ellenére mégis sok, eddig 2200 katonaköteles férfi próbálta meg törvénytelenül átlépni az ukrán határt valamely szomszédos állam felé menekülve, hogy elkerülje a besorozást.

Az ukrán határőrség vasárnap közzétett adatai szerint a határsávban letartóztatott férfiak vagy hamis papírokkal akartak átjutni a szigorúan ellenőrzött pontokon, vagy megpróbálták megvesztegetni a határőröket. A menekülők közül többen akkor vesztették életüket, amikor a határellenőrzési pontokat megkerülve a Kárpátok hegyláncain próbáltak átjutni. 

Forrás: bfmtv.com , facebook.com

Borítókép: Ukrán határőrök egy elfogott menekülttel (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.