Lapozó: Egy dán katona szerint orosz hadifoglyokat ölnek meg az ukránok

Az ír családok visszaviszik az ukrán menekülteket a dublini befogadóközpontba · Franciaországban elvághatják a gázcsapot a nagy vállalatoknál · Lassan elfogynak a helyek a legnagyobb belgiumi kikötőben az ott rekedt vadonatúj autók ezrei miatt.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 04. 08. 14:16
null
Kijev, 2022. március 20. Ukrán katonák és biztonsági alakulatok tagjai egy orosz rakétatámadásban megsérült lakóháznál Kijevben 2022. március 20-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ír családok visszaviszik az ukrán menekülteket a dublini befogadóközpontba

Az ír kormány március 20-án jelentette be, hogy megkezdi az Ukrajnából érkezett – és addig többnyire hotelekben elszállásolt – menekültek elhelyezését annál a húszezer ír családnál, magánszemélynél, akik felajánlották saját otthonukat vagy üres ingatlanjaikat a háború elől Írországba menekült ukránoknak. Alig két héttel az első elszállásolások után azonban az ír sajtóorgánumok már arról számoltak be, hogy az ír befogadók egyre nagyobb számban szállítják vissza ukrán vendégeiket az ír kormány által Dublinban fenntartott ideiglenes fogadóközpontba. Az indoklás rövid és magyarázat nélküli: az írek nem tudnak megbirkózni a helyzettel.

A The Irish Times Twitter-oldalán közzétett jelenségre reagáltak az ír kommentelők, akik három olyan problémakört említenek, amely – véleményük szerint – a menekültek visszaküldésére késztetheti az ír családokat: az ukránok eltartásának költségei, a háború elől menekülők pszichés állapota, valamint az esetleges összeférhetetlenség, azaz a vendég és a befogadó nagyon különböző személyisége vagy szokásai.

Forrás: Irishtimes.com, Twitter.com

Franciaországban elzárhatják a gázcsapot a nagy vállalatoknál

A francia vezetés pénteken hozta nyilvánosságra azt az új kormányrendeletet, amely a következő fűtési szezonban engedélyezi a franciaországi gázszolgáltató vállalat, a GRDF számára, hogy földgázhiány esetén – részben vagy egészben – elvágja a szolgáltatást a nagy gázfogyasztó ügyfeleknél. A csapok elzárása minden olyan vállalatot és intézményt érinthet, amely évente legalább ötezer kilowattóra energiát használ fel. Ez pedig hozzávetőleg ötezer franciaországi céget jelent.

Az intézkedés abban az esetben lép majd életbe, ha bármilyen oknál fogva elfogyna az ország zavartalan energiaellátásához szükséges földgáz szeptember végéig. A nagy gázfogyasztók között a kormány első körben felmérést készít, hogy milyen gazdasági következményekkel járna az érintettek körében a gázszolgáltatás csökkentése vagy teljes szüneteltetése. A megkérdezett vállalatoknak két hónapjuk van a válasz kidolgozására. Késlekedés vagy az információszolgáltatás megtagadása pénzbírságot von maga után. A visszajelzések alapján a kormány fontossági sorrendet állít fel a földgázra szoruló vállalatok között, amelyek a listán elfoglalt helyük szerint részesülnek majd földgázhiány esetén is a szolgáltatásból. A rendelet nem érinti azokat az intézményeket, amelyek létfontosságú közérdekű szolgáltatásokat nyújtanak, például az egészségügyi ellátókat, idősek otthonát, oktatást.

Forrás: Bfmtv.com

Lassan nincs hova tenni a legnagyobb belgiumi kikötőben rekedt vadonatúj autók ezreit

Az Északi-tenger partján lévő belgiumi kikötőben, Zeebrugge-ben lassan elfogynak a helyek az orosz exportra szánt, azonban a szankciók miatt visszatartott gépjárművek miatt. Az ország legnagyobb konténerkikötőjében ugyanis jelenleg nyolcezer személyautó rostokol, ezek fele luxuskategóriás. A kikötőben azonban legfeljebb tízezer autó tárolására van hely, amely – ha betelik – az gépkocsik újbóli értékesítésére kényszeríti majd a feladót, hiszen a járműveket vagy azok nagy részét az orosz ügyfelek vélhetően már szállítás előtt kifizették. Az orosz–ukrán háború előtt Belgium autóexportja jelentős hányadát tette ki az Oroszország és Belgium között fennálló kereskedelmi kapcsolatoknak: 2017 és 2019 között évente átlagosan 2,9 milliárd euró értékben indultak autók Belgiumból tengeri úton Oroszországba.

A gépjárművek kikötői mozgatásával foglalkozó vállalat, az International Car Operators adatai szerint Belgium évente több mint 120 ezer jármű exportjától esik el az Oroszország ellen életbe léptetett uniós szankciók miatt.

Forrás: Brusselstimes.com

Egy dán önkéntes katona vallomása szerint orosz hadifoglyokat ölnek meg az ukránok

Egy korábban a dán fegyveres erőknél szolgáló, jelenleg Ukrajnában önkéntesként harcoló férfi arról beszélt a dán köztévének, hogy Ukrajna gyakorlatilag leállította a fogolycserét Oroszországgal, illetve számos esetben kivégzi az orosz hadifoglyokat, pedig azt nemzetközi egyezmények tiltják. A Jonas néven bemutatkozó, kitakart arcú katona videótelefonon keresztül beszélt a csatornának arról, hogy ő maga is több oroszt megölt a harcok közben, de hangsúlyozta, fogságba esett katonákat nem bántott. Felidézte, több, később meggyilkolt fogollyal is beszélt. Közülük kifejezetten emlékszik egy 18 éves férfire, akivel nem sokkal azelőtt beszélt, mielőtt kivégezték volna. A fiatal férfi elmondta neki, hogy Oroszországban programozóként dolgozott és egyáltalán nem akart részt venni az ukrajnai háborúban. Másnap reggelre már halott volt. A dán állami TV2 azt állítja, hogy ellenőrizte a férfi személyazonosságát, illetve azt is, hogy valóban a dán fegyveres erőknél kapott kiképzést, és jelenleg az ukrán oldalon harcol.

Forrás: TV2.dk

Borítókép: ukrán katonák és biztonsági alakulatok tagjai (Fotó:MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.