Moszkva korainak tartja Putyin és Zelenszkij találkozóját

A háborúban álló felek képviselői hétfőn tárgyalhatnak újra egy videókonferencián.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 03. 10:17
null
Dmitrivka, 2022. április 2. Egy férfi takarítja a romokat egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármû roncsa elõtt a Kijev megyében fekvõ és az ukrán hadsereg által visszafoglalt Dmitrivkában 2022. április 2-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az orosz–ukrán béketárgyalások még nem haladtak eleget ahhoz, hogy meg lehessen szervezni a vezetői szintű találkozót” – írta vasárnap a Telegramon Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó, az ukrán féllel tárgyaló orosz delegáció vezetője. Megyinszkij egyúttal hangsúlyozta, hogy Oroszország álláspontja sem a Krím félsziget, sem a Donyec-medence kérdésében nem változott. Az orosz és az ukrán tárgyalóküldöttségek többször találkoztak azóta, hogy Oroszország február 24-én háborút indított Ukrajna ellen. Megbeszéléseiken nem értek el áttörést, és területi kérdésekben nagyon távoli a felek álláspontja. Megyinszkij megjegyezte:

Ukrajna az utóbbi időben reálisabban áll a béketárgyalásokhoz.

Rámutatott: az ország beleegyezett abba, hogy semleges lesz, nem tart nukleáris fegyvereket, nem csatlakozik katonai tömbhöz és nem engedélyez a területén idegen katonai támaszpontokat. Ugyanakkor jelezte: a Krím félsziget kérdésében, amelyet Oroszország 2014-ben csatolt el Ukrajnától, illetve a kelet-ukrajnai szakadár területek ügyében, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban függetlenként ismert el, nem történt előrelépés.

Megyinszkij elmondta: nem osztja David Arahamija ukrán főtárgyaló optimizmusát, aki szombaton az ukrán televíziónak azt mondta, hogy küszöbön áll Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin csúcstalálkozója. Az orosz főtárgyaló kiemelte: az ukrán diplomáciai és katonai szakértők még azoknak a tervezeteknek a megerősítésével is adósak, amelyek politikai szinten már megszülettek. Megyinszkij szerint a tárgyalások hétfőn egy videókonferencián folytatódnak.

Borítókép: Egy férfi takarítja a romokat egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa előtt, a Kijev megyében fekvő és az ukrán hadsereg által visszafoglalt Dmitrivkában 2022. április 2-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.