Kreml: Felháborító a lengyel kormányfő kijelentése

Mateusz Morawiecki szerint az orosz világ ideológiája „rákos daganat”, amely „egész Európára veszélyt jelent”.

2022. 05. 13. 16:52
MORAWIECKI, Mateusz
Pawlowice, 2022. április 20. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Pniówek pawlowicei szénbányája elõtt, miután robbanás történt a bányában 2022. április 20-án. A balesetben legkevesebb négy vájár életét vesztette, húsz sérültet kórházba vittek. A JSW közleménye szerint mintegy 1000 méteres mélységben feltehetõleg metángáz okozta robbanás történt. MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner Fotó: Zbigniew Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a Kreml szóvivője, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök „rákos daganathoz” hasonlította az orosz világot.

Ez teljesen felháborító, féktelen és elfogadhatatlan kijelentés –  jelentette ki pénteken a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov újságíróknak nyilatkozva.

– Ez az oroszok iránti gyűlölet kvintesszenciája, amely valószínűleg áttétként fertőzte meg az egész lengyel politikát, az egész lengyel vezetést, és sajnálatunkra sok tekintetben tulajdonképpen a lengyel társadalmat is – tette hozzá Peszkov.

Morawiecki május 11-én a Daily Telegraph című brit lapnak írt cikkében azt állította, hogy az orosz világ ideológiája „rákos daganat”, amely „egész Európára veszélyt jelent”. Ezzel kapcsolatban a lengyel miniszterelnök felszólította a nyugati országokat, hogy fokozzák az Ukrajnának nyújtott támogatást annak érdekében, hogy végül „teljesen kiirtsák az orosz vezetés szörnyű ideológiáját”.

Az Orosz Világ (Russzkij Mir) Alapítványt Vlagyimir Putyin elnök alapította 2007-ben azzal céllal, hogy a világban az orosz nyelv és kultúra népszerűsítése intézményesített keretek között is megvalósulhasson, de az „orosz világ” fogalmát tágabb értelemben is szokás használni.

Peszkov „kacsának” minősítette azokat a finn sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint Oroszország péntektől leállítja a Finnországba irányuló földgázszállítást, válaszul arra, hogy Helsinki bejelentette, kész lenne csatlakozni a NATO-hoz. 

Rámutatott, hogy a Gazprom több NATO-tagnak szállít energiahordozót Európában.

Emlékeztetett arra, hogy a vásárlóknak egy elnöki rendelet értelmében rubelben kell fizetniük a földgázért. A további részletek megválaszolását a Gazprom hatáskörébe utalta. Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök az orosz biztonsági tanács tagjaival megvitatta a Moszkva által „különleges hadműveletnek” minősített ukrajnai háború menetét, valamint a finn és a svéd NATO-csatlakozásból fakadó potenciális fenyegetéseket. – Szó esett a tanácskozáson a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) hétfőn esedékes csúcstalálkozóján megvitatandó kérdésekről is – mondta.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart 2022. április 20-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.