Texasban engedély sem kell a fegyverviseléshez

Az államban a fegyvertartási törvények az egyik legkevésbé szigorúak.

2022. 05. 25. 16:48
null
Uvalde, 2022. május 25. A biztonsági erõk tagjai a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. A 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó legkevesebb tizennégy diákot és egy tanárt lõtt agyon. MTI/AP Fotó: Dario Lopez-Mills
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak érdekében, hogy Texas államban valaki engedély nélkül is hordhasson magánál maroklőfegyvert:
   • Legalább 21 évesnek kell lennie, 
   • Nem ítélhették el bűncselekmény vagy vétség miatt,
   • Nem állhat fizetett és aktív munkaviszonyban állami vagy politikai szervnél,
   • Nem vonatkozhat rá semmilyen fegyverviselési korlátozás,
   • Nem lehet ittas állapotban és nem tartózkodhat magánterületen.

A törvény nem jogosítja fel a fegyverviselőket, hogy többek között közparkba, politikai rendezvényre, kormányzati épületbe, reptéren, kórházba vagy éppen iskolába lépjenek be fegyverrel.

A fegyverviselési engedély hasonló korlátokat szab, de szabadabb mozgást biztosít, így az adott intézmény hatásköre a belépés megtagadása. Az engedélyt texasi lakosoknak adják ki öt évre 40 dollár ellenében, amelyet bűnügyi háttérellenőrzés és kiképzés előz meg.

Noha a texasi fegyvertartási törvények az egyik legkevésbé szigorúak az országban, a sörétes és géppuskák, hangtompítók, páncéltörő golyók stb. használatát a legtöbb esetben tiltják az állami törvények, azok birtoklásához szövetségi engedély szükséges. Kivételt jelenthet – és a találgatások szerint így juthatott 18 évesen fegyverhez – a bíróságok külön engedélye. Ezt olyanok kaphatják, akik erőszak, családon belüli erőszak vagy szexuális zaklatás áldozatai voltak.

Texasban közel hatszázezer fegyver van, így ezer emberre huszonegy fegyver jut.

Borítókép: A biztonsági erők tagjai a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. A 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó legkevesebb tizennégy diákot és egy tanárt lőtt agyon (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.