időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Több katonai célpont megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.08. 17:03 2022.05.08. 17:07
Több katonai célpont megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagy pontosságú légi indítású rakéták semmisítették meg Odessza közelében a cservonohlinszkei ukrán katonai repülőtér kommunikációs csomópontját Arciznál, valamint az ukrán haditengerészet egy, a 1241-es projekthez tartozó korvettjét − jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnap délelőtti hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint ugyancsak elpusztult egy gépesített dandár parancsnoki állása a Harkiv megyében lévő Pjatihatki közelében. 

Az orosz rakétacsapatok és a tüzérség egységei az éjszaka egyebek mellett megsemmisítettek két Sz−300-as légvédelmi rendszert. Az orosz légierő repülőgépei 130 ukrán katonai célpontra, köztük élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásokra mértek csapást, amelyek következtében mintegy 420 „nacionalista” életét vesztette és 55 egységnyi haditechnika vált üzemképtelenné.

A hadijelentés szerint az orosz légvédelem éjszaka két ukrán Szu−24-es bombázót és egy ukrán Mi−24-es helikoptert semmisített meg az orosz ellenőrzés alá került Kígyó-sziget felett.

Konasenkov péntek este azt mondta, hogy a szigetnél lelőttek egy Szu−24-est, egy Szu−27-es vadászgépet, valamint három, deszantosokat szállító Mi–8-as helikoptert és két Bayraktar TB2 drónt, emellett pedig elsüllyesztették a Sztanyiszlav deszantrohamnaszádot.

A szóvivő péntek este azt is mondta, hogy Iszkander harcászati rakéták nagy nyugati fegyver- és hadfelszerelés-készleteket, valamint az ukrán 58. gépesített dandárhoz tartozó katonákat semmisítettek meg a Harkiv megyei Krasznohrad és Karlivka vasútállomásnál.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a konfliktus kezdete óta összesen 156 repülőgépet, 116 helikoptert, 765 drónt, 297 föld–levegő rakétarendszert, 2927 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 335 rakéta-sorozatvetőt, 1393 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2746 speciális katonai járművet veszítettek.

Az Izvesztyija című lap Telegram-csatornáján vasárnap azt közölte, hogy a mariupoli Iljics fémműnél április 11-ről 12-re virradó éjjel megkísérelt sikertelen ukrán kitörési kísérlet során Volodimir Baranyuk ezredes, a 36. önálló tengerészgyalogos-dandár parancsnoka nem életét vesztette, ahogy korábbi jelentésekben szerepelt, hanem fogságba esett. Baranyuk a vele készített interjúban hibáztatta az ukrán vezetést, amiért be nem tartott ígéreteket tett a felmentésre. A kitörési kísérletben mintegy 50 ukrán katona esett el, 42 pedig megadta magát.

Borítókép: Orosz rakéta becsapódása nyomán keletkezett kráter a Donyeck megye északi részén, ukrán ellenőrzés alatt álló Kramatorszk városban 2022. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

 

Háború Ukrajnában

Putyin: Moszkva átveheti Washingtontól a lefegyverző csapás koncepcióját

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.