Légicsapást hajtott végre az ukrán légierő a Kígyó-szigeten

Habár az akció sikeres volt, az arról készült videófelvétel rámutat az ukrán pilóták megfelelő képzésének hiányosságaira.

Magyar Nemzet
2022. 05. 08. 11:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Légicsapást hajtott végre az ukrán légierő két pilótája péntek éjszaka a Kígyó-szigeten − számolt be a The Daily Telegraph brit konzervatív napilap. Az akciót egy Bayraktar TB−2-es drón örökítette meg, a felvételből az látszik, hogy a két Szu−27-es vadászgépről indított bombák eltalálják a sziget egyik főépületét, valamint a keleti részen található létesítmenyeket. Az, hogy az épületek milyen funkciót láttak el, egyelőre még bizonytalan, a cikk szerint valószínűleg rakéta- vagy üzemanyagraktárról lehet szó. 

Annak ellenére, hogy sikeres légicsapást hajtottak végre, a felvételből arra lehet következtetni, hogy az ukrán pilóták nem elég képzettek − írja Tom Cooper osztrák oknyomozó újságíró és katonai szakértő az elemzésében. Cooper szerint mindkét vadászgép kettő-kettő irányítatlan bombát dobott le, valószínűleg FAB−250M−62 vagy FAB−500M−62 szovjet fejlesztésű robbanószerkezetről van szó. 

A támadást vezető pilóta által ledobott két bombából az egyik nem robbant fel, ami jó hír az ukránok számára, ugyanis − írja Cooper − az első detonáció majdnem felrobbantotta a második vadászgépet.

Ennek következtében a szélső gép jócskán elvétette a célt. Cooper szerint a felvétel tökéletesen megmutatja az ukrán pilóták képzetlenségét és a bevetési tapasztalat hiányát, ugyanis megfelelő képzettség mellett az ilyen, alacsony repülési magasságon végrehajtott légicsapást teljesen más formációban és stratégia mentén hajtották volna végre a baleset elkerülésének érdekében. A probléma többek közt az lehet, hogy a pilóták kiképzésük nagy részét a légi csatákra való felkészülés teszi ki, kevés figyelmet fordítanak a felvételen is látható légicsapások elsajátítására. 

Ennek fényében − emeli ki Cooper − nincs értelme A−10-es vagy F−16-os vadászgépeket küldeni az ukrán légierőnek, ugyanis a megfelelő taktikai képzés nélkül a modernebb technológiákkal sem tudnának elérni jelentősebb sikereket − annak ellenére, hogy most a szerencsének köszönhetően eredményes akciót hajtottak végre.

Felmerül a kérdés, hogy miért kockáztatják a pilóták és vadászgépek épségét, tekintve, hogy a drónok alkalmazásával már eddig is jelentős sikereket tudtak elérni. Cooper szerint ez azért lehet, mivel már nagyon kevés harci drón áll az ukrán haderő rendelkezésére, így a vadászgépek helyett inkább a pilóta nélküli harci repülőgépekkel kellene támogatni Kijevet. 

Borítókép: Füst száll fel az oroszok által megszállt Kígyó-sziget egyik épületéből (Fotó: AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.