időjárás 28°C Ottó 2022. július 2.
logo

Washington bízik abban, hogy gyorsan fel lehet oldani a török vétót

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.28. 09:32 2022.05.28. 09:37
Washington bízik abban, hogy gyorsan fel lehet oldani a török vétót

Az amerikai külügyminiszter bízik abban, hogy gyorsan sikerül megoldani a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatos török ellenzést − ezt maga Antony Blinken közölte pénteken Washingtonban. Pekka Haavisto finn külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján Blinken kijelentette: az Egyesült Államoknak nincs oka azt hinni, hogy a török aggodalmaknak ne lehetne kezelni. Blinken azután beszélt erről, hogy Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette: Finnországnak és Svédországnak konkrét lépéseket kell tennie, mielőtt Ankara támogatja a NATO-csatlakozásukat.

Az Egyesült Államok teljes egészében támogatja Finnország és Svédország csatlakozását a szövetséghez, és továbbra is bízom abban, hogy mindketten rövidesen NATO-tagok lesznek

− mondta Blinken.

Haavisto hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a NATO-csatlakozással kapcsolatos török kérdéseket még a NATO június végi madridi csúcstalálkozója előtt megoldják. a finn külügyér szintén úgy vélte, hogy a Törökország által felhozott problémákat meg lehet oldani.

Hozzátette, a héten ezekről Ankarával eredményes tárgyalásokat folytattak, és ezeket folytatják.

Svédország és Finnország a múlt héten nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe. Felvételükhöz mind a harminc tagállam támogatására szükségük van. Törökország azonban, amelynek a második legnagyobb parancsnoksága van a NATO-n belül, ellenzi a csatlakozást, arra hivatkozva, hogy a két skandináv ország támogatja az Ankara által terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és fegyverszállítási embargót vezetett be Törökországgal szemben.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (j) és Pekka Haavisto finn külügyér (Fotó: AFP/Getty Images/Nicholas Kamm)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.