időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Lemondott a lengyel kormányfő-helyettesi posztról Jaroslaw Kaczynski

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters, Dziennik Gazeta Prawna
2022.06.21. 08:48 2022.06.21. 09:17
Lemondott a lengyel kormányfő-helyettesi posztról Jaroslaw Kaczynski

Lemondott a lengyel kormányfő-helyettesi posztról Jaroslaw Kaczynski, aki ezentúl csak a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnökeként akarja folytatni munkáját – ezt a politikus maga jelentette be kedd reggel közölt interjújában.

Benyújtottam lemondásomat a kormányfőhöz, el is fogadta. Tudomásom szerint az államfő is aláírta

– közölte Kaczynski a PAP hírügynökséggel.

Elmondta: a kormányfő-helyettesi poszton Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter váltja.

Kaczynski hozzátette: „ez egy teljességgel természetes döntés. Háború van, ő pedig a védelmi miniszter, rendkívüli helyzetben nagy előnyei vannak az ilyen összekapcsolódásoknak”. Egyelőre még nem tudni, hogy Blaszczak mikor lép hivatalba.

Kaczynski már tavaly októberben kilátásba helyezte lemondását, akkor azt mondta, hogy már év elején távozik posztjáról. Döntését a keddi beszélgetésben is a PiS hatékonyabb irányításának szükségességével hozta kapcsolatba a jövő ősszel esedékes parlamenti választások előtt. Megerősítette, hogy távozását az ukrajnai háború miatt halasztotta el eddig. „Négy hónappal rövidebb ideig akartam a kormányban dolgozni, de kitört az ukrajnai háború” – mondta. Hozzátette: a háború friss fejleményei is azt mutatják, hogy „nem tudni, mikor ér véget”. Tudvalevő viszont, hogy „körülbelül mikor lesz a választás, ezért döntenem kellett, és döntöttem is” – fogalmazott.

Úgy döntöttem, hogy azokra a dolgokra kell koncentrálnom, amelyek a legfontosabbak Lengyelország jövője szempontjából. Nem becsülöm túl a szerepemet, de a pártnak vissza kell nyernie erejét

– ismertette jövőbeni terveit Kaczynski.

A politikus 2020 októberében csatlakozott a kormányhoz, akkoriban a belbiztonsági és a védelmi tárcákat felügyelő miniszterelnök-helyettesi posztot feladatokat látta el, de megtartotta a 2003 januárja óta megszakítás nélkül betöltött pártelnöki tisztségét is. A kormányfőhelyettesi poszt vállalását korábbi sajtónyilatkozataiban is átmenetinek nevezte, és jelezte, hogy bizonyos feladatok befejezése után „igazi foglalkozásához, vagyis a pártvezetéshez” tér vissza. A keddi interjúban úgy értékelte: „sikerült teljesítenie a kitűzött tervét”. Beismerte mindazonáltal: a terv nem foglalta magában az ukrajnai háborút.

Úgy akarunk fegyverkezni, hogy az országunkkal szembeni esetleges támadás teljesen ésszerűtlen vállalkozás legyen

– nyilatkozott erről kedden Kaczynski.

Kaczynski előzőleg a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvény előkészítését nevezte a kormányfő-helyettesi poszton elvégzendő egyik kiemelt feladatának. A jogszabályt a lengyel parlament márciusban elfogadta. Elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy a kormányban feladata volt a kormánykoalíció tagjai közötti konfliktusok megfékezése.

Kaczynski 2006 és 2007 között Lengyelország miniszterelnöke volt. Ikertestvére, Lech Kaczynski pedig 2005-től töltötte be az elnöki pozíciót egészen 2010-ig, amikor repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt.

A politikus egyúttal bejelentette: a kormányba új minisztert neveznek ki Zbigniew Hoffmann, a kormányfői hivatal helyettes vezetőjének személyében. Hoffmann az eddig Kaczynski által irányított, a miniszterelnökség keretében működő nemzetbiztonsági és védelmi bizottság titkára is volt, miniszterként pedig átveszi e testület irányítását. A bizottság a védelmi, az igazságügyi, a belbiztonsági és a külügyi tárca működését hangolja össze.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.