Moszkva atomtöltet hordozására alkalmas rakétát ad Minszknek

500 kilométer hatótávolságú hadszíntéri rakétarendszert rövidesen szállítják.

Magyar NEmzet
Forrás: MTI2022. 06. 26. 9:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország a következő hónapokban atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Belarusznak − jelentette be szombaton Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz elnök belarusz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával tartott tárgyalásai előtt. 

A szállítandó Iszkander–M típusú (NATO kódnevén SS–26 Stone) rakéták ballisztikus rakétaként és robotrepülőgépként egyaránt felhasználhatók, hagyományos, illetve atomtöltettel felszerelve

− mondta az orosz elnök. Az Iszkander 500 kilométer hatótávolságú mobil, hadműveleti-harcászati, hadszíntéri rakétarendszer.

A találkozón Lukasenka kijelentette, hogy Belarusz aggódik a szomszédai − Litvánia és Lengyelország − „agresszív, konfrontációs és visszataszító” politikája miatt. Lukasenka azt kérte Putyintól, hogy segítsen „szimmetrikus” választ adni azoknak a NATO-repülőgépeknek a berepüléseire, amelyek atomfegyver hordozására alkalmasak −

 mindenekelőtt atomfegyverek hordozására alkalmas harci gépek szállítását kérte.

Putyin közölte: nincs szükség szimmetrikus válaszra, és felajánlotta belarusz kollégájának, hogy szükség esetén korszerűsítik a belarusz hadsereg gépeit, hogy alkalmasak legyenek atomtöltetek hordozására.

Számos Szu–25 típusú harci gép van hadrendben a belarusz hadseregben. Ezeket megfelelő módon fel lehet javítani. A korszerűsítést oroszországi repülőgépgyárakban kell végezni, és ezzel összhangban megkezdődhet a személyzet kiképzése

− mondta Putyin a tárgyalások után a televíziónak adott interjúban.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) és Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.