Német politikai elemző: Ukrajna elvesztette a háborút

Ezen a héten már másodszor mondta ki egy szakértő vendég a német közszolgálati ZDF televízió talkshow-jában, hogy Ukrajna elvesztette, Oroszország pedig megnyerte a háborút. Wolfram Weimer ismert külpolitikai újságíró szerint sem a német fegyverszállítások, sem az Oroszországgal szemben hozott nyugati szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Magyar Nemzet
2022. 06. 18. 22:51
null
Mariupol, 2022. június 13. Orosz katona a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án. Az Azovi-tenger partján fekvõ kikötõváros a kizárólag Oroszország által elismert "Donyecki Népköztársaság" ellenõrzése alatt áll, miután az orosz erõk hosszú ostrom árán elfoglalták. A kép területén az orosz védelmi minisztérium által újságíróknak szervezett túrán készült. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen a héten már másodszor mondta ki egy szakértő vendég a ZDF Maischberger című tévés talkshow-jában, hogy Ukrajna elvesztette, Oroszország pedig megnyerte a háborút. Az egyik legnépszerűbb német közéleti tévéműsor házigazdája, Sandra Maischberger műsorának szerda esti adásában Kerstin Palzer, az ARD regionális televízió riportere és Wolfram Weimer újságíró, a Die Welt korábbi főszerkesztője volt a két vendég – számolt be róla a Híradó.hu.

Palzer az Ukrajnának küldött nyugati segélyek – köztük a német fegyverszállítások – fontosságát emelte ki. 

Szerinte Németországnak „nem volt választási lehetősége”, máskülönben Oroszország az agresszív stratégiájával legyőzné Ukrajnát.

 Weimer azonban ellentmondott neki, amikor kijelentette, hogy Oroszország lényegében máris megnyerte a háborút.

 

Oroszország meghódította a Donbászt, óriási területi fölényben van

Attól tartok, most abban a helyzetben vagyunk, amikor be kell látnunk egy kellemetlen igazságot. Ez pedig az, hogy Oroszország megnyerte ezt a háborút

– fogalmazott a portál szerint Weimer.

„Valójában a kancellárunk (Olaf Scholz – a szerk.) sablonként használja azt a nyelvi fordulatot, hogy Oroszországnak nem szabad megnyernie a háborút, Ukrajnának kell megnyernie. Kíváncsi vagyok, hogy ez politikailag hova vezethet. Oroszország ugyanis mostanra gyakorlatilag meghódította a Donbászt. (A teljes orosz siker) már csak néhány nap kérdése.” 

Óriási területi fölényben vannak, körülbelül akkorában, mint Hollandia és Belgium területe együttvéve, és biztosított a szárazföldi kapcsolat a Krímmel. Mindezek után hogyan tudná Oroszország elveszíteni ezt a háborút?

– tette fel a kérdést a külpolitikai elemző a Híradó.hu cikke szerint.

Weimer úgy véli, Ukrajna a nyugati fegyverszállításokkal együtt sem lesz képes a maga javára fordítani az erőviszonyokat.

Ugyanakkor a Nyugat a „nemzetközi szankciók játékában” is vesztésre áll,

az elemző szerint ugyanis Moszkva egyidejű nyitása Kína és India felé jelentősen csökkenti a nyugati büntetőszankciók káros hatásait.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható!

Borítókép: Orosz katona a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án. Az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros a kizárólag Oroszország által elismert "Donyecki Népköztársaság" ellenőrzése alatt áll, miután az orosz erők hosszú ostrom árán elfoglalták. A kép területén az orosz védelmi minisztérium által újságíróknak szervezett túrán készült. (Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.