Stoltenberg a világháború óta nem látott brutalitásról beszélt

A spanyol fővárosban példátlan biztonsági intézkedéseket vezettek be a csúcstalálkozó idejére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 28. 16:45
SÁNCHEZ, Pedro; STOLTENBERG, Jens
Madrid, 2022. június 28. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (b) és Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár az eseménynek otthont adó madridi Ifema kongresszusi és kiállítási központban a NATO háromnapos madridi csúcstalálkozója elõtt, 2022. június 28-án. MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez Fotó: Rodrigo Jiménez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO most kezdődő madridi csúcstalálkozója fordulópontot jelent, a tagországok megállapodnak egy új stratégiai koncepcióban, amelyet egy veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb világban fog alkalmazni a szövetség – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Madridban kedden, nem sokkal a háromnapos eseménysorozat megnyitása előtt, Pedro Sánchez spanyol kormányfővel közösen nyilatkozva újságíróknak.

Mint mondta, az állam- és kormányfői találkozón elfogadandó

új stratégia alapvető változást jelent az észak-atlanti szövetség elrettentési és védelmi képességében, ráadásul ezeket a képességeket a jövőben az eddiginél több, magas készültségi szintű katonai erő támogatja.

A főtitkár kitért arra, hogy a szövetséges országok elfogadnak egy Ukrajnát támogató átfogó csomagot is.

Rendkívül fontos, hogy készek legyünk tovább támogatni Ukrajnát, amely Európában a második világháború óta nem látott brutalitással néz szembe

– hangsúlyozta.

Jens Stoltenberg reményét fejezte ki, hogy haladást érnek el Finnország és Svédország NATO-csatlakozásában, valamint beszélt arról is, hogy még többet kell befektetni a védelembe, ha szeretnénk megvédeni magunkat egy veszélyesebb világban.

A főtitkár kiemelte: a csúcstalálkozónak otthont adó Spanyolország épp idén negyven éve tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének. – A cél világos: közvetíteni a szövetségesek és az európai uniós tagországok egységességének üzenetét – fogalmazott Pedro Sánchez.

A spanyol miniszterelnök szavai szerint a csúcstalálkozón demokráciák találkoznak azzal a céllal, hogy védjék közös értékeiket, amelyek a szabadság, a politikai sokszínűség, az emberi jogok tisztelete és a nemzetközi rend.

Megtiszteltetésnek nevezte, hogy a NATO irányvonalát a következő évtizedben meghatározó stratégiai koncepció a spanyol főváros, Madrid nevét fogja viselni. – A csúcstalálkozó megerősíti az észak-atlanti szövetséget, amelynek jelenlegi és jövőbeli létjogosultsága még nyilvánvalóbbá vált Putyin ukrajnai inváziója után – jelentette ki.

A spanyol fővárosba 44 nemzetközi delegáció érkezését várják keddtől.

A harminc NATO-tagország állam-, illetve kormányfői mellett jelen lesznek az észak-atlanti szövetséghez nem tartozó uniós tagállamok vezetői, valamint az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökei is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólal fel. A Kína és Észak-Korea jelentette globális biztonsági kihívásokra figyelemmel Dél-Korea, Japán, Ausztrália és Új-Zéland is képviselteti magát az eseményen.

A spanyol fővárosban példátlan biztonsági intézkedéseket vezettek be a csúcstalálkozó idejére.

Madrid több fontos közlekedési útvonalán korlátozták a forgalmat, a helyieket a metró használatára kérték, amelynek járatait sűrítették. A csúcstalálkozó miatt fokozott ellenőrzést vezettek be a spanyol határokon, amely érinti a főváros nemzetközi repülőterét, valamint a francia és portugál közúti határátkelőket is, ahol szúrópróbaszerűen átvizsgálják az autókat.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az eseménynek otthont adó madridi Ifema kongresszusi és kiállítási központban a NATO háromnapos madridi csúcstalálkozója előtt, 2022. június 28-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.