Berobbant Európában a koronavírus

Szerbiában és Szlovákiában rohamosan nő az új fertőzöttek száma, de Nyugat-Európában sem biztatóbb a helyzet.

2022. 07. 23. 6:59
Tourism In Greece - Halkidiki
Daily life at the beach with tourists, mainly from the Balkans and locals enjoying the sun, the sea, the beach at Nea Iraklia or Paralia Irakleia in Halkidiki area. The sandy beach with the transparent crystal clear sea water has many beach bars, offering umbrellas and sunbeds, shadow and cold beverages while beachgoers are seen swimming, sunbathing, relaxing, enjoying the sea. People enjoy the water at the shore, as one of the last weekends of the summer season. Greece is heavily relied on the tourism sector, an industry that the Covid-19 Coronavirus pandemic had a dramatic effect on. The beach is close to Thessaloniki city and attracts lot of people during the weekends. Irakleia, Chalkidiki on August 29, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/Nicolas Economou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magas infláció és a repülőtereken kialakuló káosz sem akadályozza meg az európai turistákat abban, hogy a pandémia miatti két év otthonmaradás után idén végre nyaralni induljanak, az idegenforgalmi szektor újbóli fellendülése közben azonban elkerülhetetlenül berobban újra a koronavírus is. A szigorú utazási korlátozások feloldása és az egészségügyi elővigyázatosságról való megfeledkezés következtében ugyanis az omikron új mutációi, a BA.4- és a BA.5-variánsok egyre gyorsabban terjednek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint pedig ennek súlyos következményei lehetnek az őszi–téli időszakban. Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója a Reuters hírügynökségnek adott minapi interjúban arról beszélt, hogy az európai országoknak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltási programjukat és vissza kell állítaniuk a maszkviselési kötelezettséget, amennyiben el akarják kerülni a szigorúbb járványügyi korlátozásokat. Hozzátette: 

Az emberek időnként azt kérdezik, hogy visszatért-e a vírus. Nos, soha nem is tűnt el, még mindig itt van. Terjed, mutálódik és sajnos sok emberéletet követel.

Múlt héten egyébként közel hárommillió új esetet regisztráltak a kontinensen, ami csaknem a fele az ez idő alatt globálisan feljegyzett fertőzéseknek. Eközben megduplázódott a kórházba kerülők száma, és hetente közel háromezren halnak bele a betegségbe. 

Emelkednek az esetszámok, miközben a társadalom szinte ugyanúgy működik, mint korábban

– húzta alá Kluge, fontosnak nevezve egyebek mellett a megfelelő immunizációt, a maszkviselést és a szellőztetést.

A Covid korábbi változataihoz hasonlóan most is a betegek és az idősek a legveszélyeztetettebbek, de már ötvenéves kortól jobban ki vannak téve az emberek a fertőzésnek. A romló járványhelyzet miatt Szlovákiában egyre több egészségügyi intézmény dönt úgy, hogy felfüggesztik a beteglátogatást, a pozsonyi egészségügyi minisztérium pedig már annak a lehetőségét is fontolgatja, hogy az önként jelentkező idős emberek kérhetik a koronavírus elleni vakcina negyedik adagját.

Szerbiában gyors tempóban nő a fertőzöttek száma, Milanko Sekler vírusszakértő és mikrobiológus szerint akár a húszezret is elérheti a napi új megbetegedések száma 

– írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. A szakértő a Prva Televíziónak azt mondta, hogy azok is könnyen megfertőződhetnek, akik már több alkalommal is átestek a koronavírusoson, és természetesen azok is, akik felvették a védőoltást, csak ők sokkal könnyebben átvészelik a betegséget.

Nem Európa azonban a vírus egyetlen gócpontja: soha nem látott gyorsasággal terjed az omikron-variáns Új-Zélandon is. Az egészségügyi minisztérium adatai alapján a július 16-ig tartó héten 151 haláleset történt a vírus miatt, míg az előző hullám legrosszabb hetében 115 volt a halálesetek száma. 

 

Borítókép: A nyaralás alatt az emberek többsége az egészségügyi előírásokról is megfeledkezik (Forrás: NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.