Fehér Ház: Orosz tisztségviselők drónbemutatón jártak Iránban

A hét elején az Egyesült Államok közölte, a perzsa ország több száz drónnal támogathatja Moszkvát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 16. 10:52
FILES-IRAN-RUSSIA-UKRAINE-US-CONFLICT-ARMS Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház szerint orosz tisztségviselők jártak Iránban, hogy megtekintsék a fegyverekkel is felszerelhető drónokat az ország középső részén található Kásán légi támaszponton – írta közleményében Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. A Fehér Ház szerint a látogatásokra június 8-án és július 15-én került sor.

Washington műholdfelvételeket is közzétett arról, hogy a Sahed–191 és a Sahed–129 drónok bemutatórepülést hajtanak végre a támaszponton, miközben egy orosz delegáció repülőgépe a helyszínen tartózkodott.

Sullivan a hét elején elmondta: az Egyesült Államok úgy tudja, hogy Irán több száz drónt küldhet Oroszországnak, köztük olyanokat, amelyek fegyverrel is felszerelhetők. Washington információi alapján Irán már július közepétől megkezdheti az orosz erők kiképzését ezeknek a drónoknak a használatára. Mindezek ellenére Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter arról biztosította Ukrajnát, hogy a teheráni vezetés nem fog drónokat szállítani Oroszországnak.

Az erre vonatkozó amerikai állítások alaptalanok voltak, és inkább minősíthetők Joe Biden amerikai elnök Izraelben tett útja előtti propagandafogásnak

– mondta Amirabdollahián ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával folytatott beszélgetésében.

Az iráni diplomácia vezetője – akit az IRNA helyi hírügynökség idézett – mindemellett hangsúlyozta, hogy Teherán mindig is diplomáciai megoldást sürgetett az ukrajnai válság rendezésére.

Borítókép: Az iráni hadsereg katonai drónt mutat be egy, az Ománi-öböl partján tartott hadgyakorlat során 2021. november 7-én (Fotó: AFP/Iráni hadsereg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.