Hortay Olivér: Az uniós országok versenyfutásba kezdtek a földgázért

Válságtanácskozásokat tartanak Európa-szerte a fenyegető energiahiány miatt. Az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli ülésén is az energiabiztonság kérdése volt a fő téma. Jelenleg több nyugati politikus azzal számol, hogy hosszan tartó ellátási zavarok lehetnek a téli hónapokban – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

Forrás: Hirado.hu2022. 07. 12. 20:32
Russia Amur Gas Processing Plant PAVEL LVOV
6608998 Fotó: PAVEL LVOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesz elég gáz? És ha igen, mennyiért? Hónapok óta ezek a kérdések foglalkoztatják Európát, ezekről a kérdésekről tárgyaltak az Európai Unió pénzügyminiszterei is Brüsszelben. Nyugat-Európában továbbra is egyre több aggodalomra ad okot a gáztározók feltöltése – írja a Híradó.hu.

Az energiatározók feltöltése kulcskérdés lesz

– fogalmazott az ülés után Varga Mihály pénzügyminiszter, aki az energiaellátás bizonytalanságával, a dráguló energiaárakkal és a háborús inflációval indokolta mindezt.

A pénzügyminiszter szerint tárgyaltak arról is, hogy ha szükséges, hitelt is biztosítani kell az energiatározókat működtető cégeknek, mert a megtízszereződött energiaárak miatt a vállalatok finanszírozása most különösen nehéz.

Ezt meg kell hitelezni valahonnan. Ha nem kapnak erre garanciát vagy valamilyen megerősítést, akkor nagyon nehéz hitelhez is jutniuk a piacon, hiszen az energiacégek hitelminősítése is romlott az elmúlt időszakban

– közölte Varga Mihály.

A tárcavezető elmondta, hogy

a magyar energiatározók feltöltöttsége 36 százalékos, a kormány pedig folyamatos feltöltéssel készül a télre.

– A legutóbbi ülésén a kormány hozott egy döntést arra vonatkozóan, hogy jelentős megrendelést biztosít az energia beszerzésére, tehát ebből a szempontból a magyar kormány megtette a szükséges lépéseket. A megbízást kiadtuk az energia gyorsabb beszerzésére. A piaci körülményeken múlik, hogy milyen gyorsan tud tovább töltődni ez a tároló – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

– A tagállamok láthatóan versenyfutásba kezdtek a földgázért – értékelte az európai energiabiztonság helyzetét Hortay Olivér a Kossuth rádióban. 

A Századvég energetikai üzletágvezetője szerint a Nyugat-Európát sújtó energiaválságot látva beigazolódik Orbán Viktor kormányfő korábbi kijelentése, miszerint lassan nem az a kérdés, mennyi az energiaár, hanem az, lesz-e gáz.Ennek kapcsán az elemző azt mondta: nem kizárt, hogy télen nyugaton ellátási korlátozások lesznek.

Az az ország, ami képes a szűkös forrásokból új gázvásárlásokat megvalósítani, az képes feltölteni a tárolóit, és ezzel csökkenti annak az esélyét, hogy ellátáskorlátozáshoz kelljen majd nyúlnia. Azok az országok, amik erre nem képesek azoknál nagy eséllyel ellátáskorlátozásra kerül majd sor

– mondta Hortay Olivér.

Az elemző a magyar rezsicsökkentésről azt mondta, hogy jelenleg a politikai és a társadalmi stabilitás egyik elsődleges feltétele, hogy a politika megelőzze azt a kibontakozó megélhetési válságot, ami, ahogy fogalmazott, itt kopogtat az ajtónkon. 

Az elemző úgy látja, hogy a politikusoknak meg kell védeniük a háztartásokat attól a rendkívüli ársokktól, amit az energiaárak begyűrűzése válthat ki a lakossági tarifákban – tette hozzá a lap.

Az eredeti cikk és az M1 Híradó műsora ITT tekinthető meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Sputnik via AFP/Pavel Lvov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.