időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Egyelőre nem zárják ki pártjából Gerhard Schrödert

MTI
2022.08.08. 16:14 2022.08.08. 16:26
Egyelőre nem zárják ki pártjából Gerhard Schrödert

Egyelőre nem zárják ki a Német Szociáldemokrata Pártból (SPD) Gerhard Schröder volt kancellárt a Kremlhez fűződő viszonya miatt – döntött hétfőn a volt kancellár párttagságának ügyében első fokon eljáró testület. Az SPD hannoveri regionális szervezetének döntőbizottsága szerint 

Gerhard Schröder orosz cégekben betöltött tisztségei nem sértik a párt alapszabályát, ezért nincs ok párttagságának megszüntetésére vagy fegyelmi intézkedésre.

A határozat ellen két hétig lehet fellebbezni. A 17 pártszervezet által indított eljárás július közepén kezdődött. Gerhard Schröder nem jelent meg a testület előtt, és jogi képviselőt sem küldött.

Az SPD társelnöke, Lars Klingbeil a döntőbizottsági határozatot értékelő közleményében kiemelte, hogy a testület jogi alapon vizsgálta az ügyet, politikailag azonban nyilvánvaló, hogy Gerhard Schröder az orosz vezetéshez fűződő viszonya és Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával kapcsolatos álláspontja miatt elszigetelődött az SPD-ben.

Az orosz államfő, Vlagyimir Putyin barátjaként számontartott volt kancellárt évek óta kritizálják pártjában az orosz kapcsolatai miatt. Az Ukrajna elleni háború kezdete óta a korábbinál is élesebbé váltak a bírálatok. Gerhard Schröder a nyomás hatására májusban megvált orosz vállalati tisztségeitől, de még a napokban is azt hangsúlyozta egy interjúban, hogy ugyan az orosz kormány „hibájának” tarja a háborút, de nem szakít Vlagyimir Putyinnal.

Gerhard Schröder az SPD politikusaként és kancellárként – a szociáldemokraták és a Zöldek 1998–2005 közötti koalíciójának vezetőjeként – barátkozott össze Vlagyimir Putyinnal. Hivatali idejében egy 2004-es kijelentésével keltett leginkább megdöbbenést, amelyben úgy vélte, hogy az orosz elnök „kifogástalan demokrata”.

Az elveszített 2005-ös szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot Németországgal Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték-rendszer megépítésére alapított cég (Nord Stream AG) felügyelőbizottságában, 2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyeft kőolaj- és földgázipari társaság részvényesei választották meg ugyancsak felügyelőbizottsági elnöknek.

 

Borítókép: Gerhard Schröder és Vlagyimir Putyin (Fotó: Alexey Druzhinin)
 

Háború Ukrajnában

Szexistának és megalázónak tartják az ukránok legújabb slágerét + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.