Gerhard Schröder szerint Moszkva nyitott a tárgyalásokra

A volt német kancellár múlt héten személyesen tárgyalt Vlagyimir Putyinnal.

2022. 08. 03. 18:04
FILES-GERMANY-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-FBL-GER-SCHROEDER Fotó: Europress/AFP/ALEXEY DRUZHININ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jó hír az, hogy a Kreml tárgyalással kíván megoldásra jutni – nyilatkozta a Stern német hetilapnak Gerhard Schröder korábbi német szövetségi kancellár, miután múlt héten Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A korábbi szociáldemokrata kormányfő szerint Moszkva nyitott a háború befejezéséről szóló tárgyalásokra, azonban ő sem biztos abban, hogy egy tűzszünet esetén Vlagyimir Putyin visszatérne-e a háború előtti „kontaktvonalhoz”, ami a legfőbb ukrán követelés. – Remélhetőleg a megszületett „gabonamegállapodás” lassan tűzszünetté is formálható – nyilatkozta Schröder a tegnap Isztambulba érkezett ukrán gabonáról, ami régóta az első szállítmány, amely elhagyhatta az ukrajnai kikötőket.

A német lapnak adott interjújában a korábbi kancellár a Krím félsziget helyzetére is kitért. 

Úgy vélekedett, hogy Ukrajnának most le kell mondania a félsziget visszaköveteléséről, és a kialakult problémát „talán nem 99 év alatt, mint Hongkong esetében, de a következő generáció meg fogja oldani”. 

A Donbasz helyzetét ugyancsak komplikáltnak nevezte, véleménye szerint arra a megoldást egy félautonóm vagy provinciális „svájci kantoni modell adhatná”.

Persze erősen kérdéses, mit szólnak ehhez Kijevben. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter éppen szerdán tette egyértelművé, hogy Ukrajna semmilyen körülmények között nem adja fel a Krím felszabadításának gondolatát.

Veszélyes orosz narratíva, amelyet Putyin „hasznos idiótái” Nyugaton örömmel kapnak fel: Ukrajna nem tudja katonai eszközökkel visszavenni az elfoglalt területeket. Ez egy téveszme! Megtehetjük, és meg is fogjuk tenni. Először is: a megszállók megsemmisítése, majd a diplomácia

– festette le a terveiket kedden Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára is. Mihajlo Podoljak, az elnök tanácsadója pedig már arról beszélt, mik az ukrán ellentámadás feltételei.

Gerhard Schröder 1998 és 2005 között vezette Németországot, és az elmúlt időszakban számos kritika érte a német és nemzetközi sajtóban amiatt, hogy megőrizte szoros személyes kapcsolatát Putyin elnökkel. A volt kancellár az őt ért heves kritikák miatt májusban lemondott a Rosznyeft orosz állami olajtársaság igazgatótanácsi tagságáról, azonban megtartotta tisztségét az Északi Áramlat AG igazgatótanácsában. Utóbbi pozíciója miatt egyébként támogatja az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezését is, mert szerinte az megoldaná Németország gázhiányát, és így sem az iparnak, sem a háztartásoknak nem lennének ellátási nehézségei.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Gerhard Schröder volt német kancellár (Fotó: Europress/AFP/Alekszej Druzsinin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.