időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Színmagyar városban ünnepelték volna a román himnusz napját

Magyar Nemzet
2022.08.03. 10:59 2022.08.03. 13:41
Színmagyar városban ünnepelték volna a román himnusz napját

A 96 százalékban magyar lakosságú Székelyudvarhelyen ünnepelte – volna – a román himnusz napját a Calea Neamului (Nemzet Útja) román nacionalista szervezet még pénteken – adta hírül a Székelyhon. Az eseményt azonban nem kísérte túl nagy érdeklődés, az egyöntetű beszámolók szerint mindössze néhány tucatnyian, jobbára gyerekek jelentek meg, szinte többségében voltak a vonulást biztosító hatóságok, mint a résztvevők. 

Náluk volt a Tusványosról már ismert „Ceva este etern: Transilvania pamant romanesc!”, azaz „Van, ami örök: Erdély román föld!” feliratú molinójuk is, amivel végigvonultak a főutcán.

Mihai Tirnoveanu – akinek a neve az úzvölgyi temetőnél szervezett provokációkból, vagy a tusványosi akciózásból is ismerős lehet –, a Calea Neamului vezetője azt kifogásolta, hogy Székelyudvarhelyen kevésszer hangzik el a román himnusz. 

Mi mindig oda megyünk, ahol a legnehezebb a román identitásúaknak

– idézte őt a Székelyhon. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a molinójuk nem a magyar etnikum, hanem a magyarországi, szerinte Erdély autonómiájára törekvő politika ellen szólt. 

A helyszínen ezután többször elénekelték a román himnuszt.

 

Borítókép: A román nacionalista Calea Neamului támogatói vonulnak Székelyudvarhelyen a román himnusz napján (Fotó: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.