időjárás 1°C Vilma 2023. december 5.
logo

Tajvan láthatósága a megoldás a bekebelezés ellen?

Árki Tamás
2022.08.18. 20:02
Tajvan láthatósága a megoldás a bekebelezés ellen?

Látványosan nőtt azon államok száma, amelyek kormányai Kína fenyegető hadgyakorlatai miatt tajvani látogatást terveznek, mondta a Reuters hírügynökségnek a szigetország Egyesült Államokban működő kereskedelmi képviseletének vezetője. Hsziao Bi-kim, Kanadát, Japánt és az Egyesült Királyságot külön is kiemelte. Elemzők szerint a szolidaritás puszta kifejezésén túl az ilyen látogatások is nagyon fontosak a szigetország függetlenségének megőrzése szempontjából.

Szintén szerdán, az Egyesült Államok és Tajvan új kereskedelmi megállapodást kötött, miután Nancy Pelosi, az Egyesült Államok törvényhozásának alsóházi elnökének vizitjét követően néhány napja egy újabb, amerikai delegáció tárgyalt Tajvanon. Judy Sgro kanadai parlamenti képviselő szintén szerdán jelentette be, hogy októberben Kanada is delegációt küld Tajvanra.

A zsarnokoskodás áldozatainak barátokra van szükségük. Ezen országok cselekedetei rengeteg figyelmet és szimpátiát hoznak országunknak

 – mondta Hsziao Bi-Kim a Reutersnek.

Bár egyes elemzők szerint Nancy Pelosi mindössze egy maradandó diplomáciai manőverrel szeretett volna távozni az amerikai törvényhozásból mandátuma lejárta előtt, a War on The Rocks szakportál podcast-beszélgetésében Melanie Marlowe, az Egyesült Államokban működő Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető kutatója elmondta, elég lehetett a vizit demonstratív jellege. Mike Mazarr a RAND Corporation kutatója hozzátette, Kína folyamatosan figyeli egy esetleges invázió költségeit és várható hasznait. 

A tény, hogy Tajvan látható, és élénk gazdasági, kulturális, diplomáciai kapcsolatai vannak, ezeket a költségeket minden bizonnyal növeli, így gyakorlatilag ez is visszatarthatja a népi Kínát a továbblépéstől, azaz az újraegyesítéstől.

 Mazarr ugyanakkor elvetendőnek tartja Kína, de egyébként Oroszország tekintetében is azt a politikai hozzáállást, miszerint az általuk hangoztatott érveket puszta propagandaként kell kezelni, és félre kell söpörni. Zack Cooper, a Princeton Egyetem oktatója ezt úgy foglalta össze, kellenek a jelek, hogy az USA figyel Tajvanra.

 

Borítókép: A tajvani haditengerészet Csi Jang osztályú, Ning Jang fregattja a tajvani Csilung kikötõjében 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.