Aggregátorokat és tűzifát vesznek a szerbek, készülnek a télre

Félnek a szerbek a téltől, már áramfejlesztőket vásárolnak, hogy bebiztosítsák magukat a hideg estékre. Az aggregátorok iránt kétszáz százalékkal nőtt a kereslet. Noha a szerb államvezetés folyamatosan azt mondja, hogy nem lesz áramkorlátozás, az emberek még emlékeznek az 1990-es évekre, amikor előfordult, hogy több órán át nem volt villamos energia a háztartásokban. Drasztikusan nőtt a tűzifa ára is a balkáni országban – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 09. 07. 16:47
null
Nosovice, 2022. július 20. Nagyfeszültségû távvezetékek egy elektromos alállomáson a kelet-csehországi Nosovicénél 2022. július 19-én alkonyatkor. Csehországban az infláció 12 hónapja folyamatosan gyorsul. A cseh gazdaságban 1993 decembere óta nem tapasztalt mértékû drágulás továbbra is az élelmiszer-, az energia- és az üzemanyagárak emelkedésén érhetõ tetten a leginkább. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennyolc fok alváshoz, szárítógép helyett teregetés

A szerb kormány energiatakarékosságra szólítja fel a lakosságot. Ezzel kapcsolatban ki is adtak egy értesítést, amelyben részletesen taglalják, hogy milyen lépéseket kellene mindenkinek megtenni az otthonában, hogy villamos energiát spóroljon. 

A dokumentum olyan ajánlásokat tartalmaz, miszerint csak akkor kapcsolják be a bojlert otthon, ha valóban szükségük van a meleg vízre, a hűtőszekrényt négy fokra kell állítani, ha napközben van elegendő kinti fény, akkor inkább az ablakoktól kell elhúzni a függönyt, nem pedig lámpát gyújtani. 

De olvashatunk arról is, hogy csakis akkor kapcsolják be a mosó-, illetve a mosogatógépet, ha azok tele vannak, a szárítógép használata helyett pedig inkább teregetni kellene a téli hónapokban is.

A fűtéssel kapcsolatban is megfogalmaz a kabinet javaslatokat. Ebben az esetben azt ajánlják az embereknek, hogy azokban a szobákban, ahol hosszabb ideig tartózkodnak, 20-21 fokra állítsák a szabályozót, alváshoz elegendő a 18 fok. Amikor pedig a családtagok elhagyják a házat, elegendő az otthoni hőmérsékletet 16 fokon tartani, hosszabb idejű távozás esetén pedig a tíz fok is elég – olvasható a kabinet közleményében.

A minisztériumban ugyanakkor azt állítják, lesz elegendő áram, nem kell korlátozásoktól tartani. Alekszandar Vucsics szerb államfő a minapi sajtótájékoztatóján azt mondta, ösztönözni kívánják azt, hogy az emberek spóroljanak az árammal, ezért jelentős kedvezményeket kapnak a számlán, akik kevesebb villanyáramot fogyasztanak idén, mint az előző év azonos hónapjában. A részleteket ezzel kapcsolatban a következő hetekben közlik.

Alternatív megoldást keres a lakosság

Habár az államvezetés bejelentései szerint Szerbiában nem lesz áramkorlátozás, a lakosság igyekszik felkészülni a télre. Ennek egyik bizonyítéka, hogy lényegesen megnőtt a kereslet az áramfejlesztők iránt. Az üzletekből származó információk szerint a kereslet kétszáz százalékkal emelkedett, s egyes helyeken már várólisták is kialakultak. A vevők között nemcsak magánszemélyek vannak, hanem vendéglátósok és kisvállalkozók is – írja a V4NA hírügynökség.

A legolcsóbb aggregátorokat Kínából szerzi be Szerbia. Ezek teljesítménye kettő és öt kW közötti, az áruk pedig hetven és háromszáz euró között mozog. A minőségibb, nagyobb teljesítményű áramfejlesztőket ötszáz és ezer euró közötti áron lehet beszerezni. Megnőtt az érdeklődés az aggregátorok javíttatása iránt is.

Sokan ugyanis az 1990-es években is már ezt használták, amikor a NATO-bombázások alatt és a délszláv háborúk idején hat-nyolc órás áramkimaradásokkal kellett megküzdeniük. 

A porosodó aggregátorokat most újra üzembe helyezhetik. A V4NA-nak egy kisgyerekes szerbiai család azt mesélte, nem aggasztja őket annyira a mostani energiaválság, mert korábban ennél jóval súlyosabb helyzetet is átéltek. Nem ijednek meg sem a gyertyafénytől, sem a fával való tüzeléstől.

Alig lehet fát kapni

Folyamatosan érkeznek a vásárlók a fatelepekre, mindenki igyekszik minél jobban betárazni a télre a tüzelőt. A nagy kereslet miatt az árak is jelentősen megnőttek. Az elmúlt egy hónapban 25 százalékkal nőtt a fa köbmétere, most már mintegy száz euró – írják.

A V4NA egy fatelepen azt tapasztalta: akkora a kereslet, hogy nincs elég tüzelő. A teleptulajdonosok azt mesélik, hogy nem is tudnak fix árat mondani, mert az ő beszállítóik is folyamatosan emelnek. Azzal indokolják a drágítást, hogy nincs elegendő munkaerő Szerbiában, és nem győzik kivágni a fákat. A favágók bérét pedig emelni kell, emellett a szállítási költségek is nagyobbak – mondta a fatelep tulajdonosa.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.