időjárás 14°C Amália 2022. október 7.
logo

NATO: A színlelt népszavazásoknak nincs legitimitása

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.23. 12:29 2022.09.23. 14:10
NATO: A színlelt népszavazásoknak nincs legitimitása

A NATO és tagállamai nem ismerik el és soha nem is fogják elismerni a Krím félsziget annektálását, az orosz erők által elfoglalt ukrán területeken pénteken kezdődő színlelt népszavazásnak nincs legitimitása, és sérti az ENSZ alapokmányát − jelentette ki az észak-atlanti katonai szervezet pénteken.

A NATO közleményében aláhúzta: a lehető leghatározottabban elítéli a luhanszki, a donyecki és a herszoni, az orosz hadsereg által részben ellenőrzött ukrán régiókban az Oroszországhoz csatlakozásról kezdett népszavazásokat.

Ezek a területek Ukrajna részét képezik. A NATO-szövetségesek nem fogják elismerni jogtalan és törvénytelen annektálásukat. Területszerzés fenyegetésből vagy erőszak alkalmazása által nem tekinthető jogszerűnek. Felszólítjuk ezért az összes államot, hogy utasítsák el Oroszország hódítási kísérleteit

− fogalmaztak.

Oroszország döntései, beleértve a részleges katonai mozgósítást is, az Ukrajna elleni orosz háború elmérgesítését jelentik − jelentették ki, majd aláhúzták: a NATO elutasítja Oroszország felelőtlen nukleáris retorikáját. Oroszország teljes felelősséggel tartozik a háborúért, azért a mérhetetlen szenvedésért, amelyet agressziója az ukrán nép számára okoz. Oroszország kezében van a döntés lehetősége, hogy véget vessen a konfliktusnak. Moszkvának azonnal le kell állítania a háborút, és ki kell vonulnia Ukrajnából − húzták alá.

A katonai szövetség kijelentette továbbá: rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét nemzetközileg elismert határain belül, és elismeri Ukrajnának az önvédelemhez való jogát. 

Közölték továbbá, a NATO-szövetségesek továbbra is készek politikai és gyakorlati támogatást nyújtani az Oroszország agressziójával szemben honvédő háborúba kényszerült Ukrajnának.

Végezetül emlékeztettek: a NATO védekezésre berendezkedett szövetség, amely továbbra is békére, biztonságra és stabilitásra törekszik az egész euroatlanti térségben. Ugyanakkor kiáll minden szövetséges ország területének védelme mellett − tették hozzá.

Borítókép: a referendumot népszerűsítő plakát a „Luhanszki Népköztársaságban” (Fotó: AP)

Háború Ukrajnában

Zajceve elfoglalásáról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.