Megkezdődtek a referendumok a megszállt területeken

Herszon, Luhanszk, Zaporizzsja és Donyeck megye orosz ellenőrzés alatt álló területeinek lakosai szavazhatnak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Magyar Nemzet
2022. 09. 23. 8:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken elkezdődtek a népszavazások Ukrajna oroszok által megszállt területein. Az elkövetkező napokban, egészen keddig négy megye − Herszon, Luhanszk, Zaporizzsja és Donyeck − orosz ellenőrzés alatt álló területein voksolhatnak a lakosok arról, hogy a jövőben is Ukrajnában szeretnének-e élni, vagy csatlakoznának Oroszországhoz. A térség Moszkva által kinevezett tisztviselőinek közlése szerint az első négy napban a szavazóurnák mennek az emberekhez: 

lakhelyükön keresik fel a választókat, valamint a lakóházak közelében állítanak fel rögtönzött szavazóhelyiségeket. 

Mindezt biztonsági okokkal magyarázták. Jövő hét kedd lesz az egyetlen olyan nap, amikor hagyományos értelemben vett szavazás fog zajlani, azaz a voksukat leadni vágyóknak körzetek szerinti szavazóhelyiségben kell majd szavazniuk. A háború előtt a régióban élő, de azóta Oroszországba menekült lakosok Oroszországban tudnak voksolni az itt kialakított szavazóhelyiségekben.

Ez egy történelmi mérföldkő

− fogalmazott Denisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” oroszpárti vezetője. Vjacseszlav Vologyin, az orosz törvényhozás alsóházának elnöke pénteken online közleményében leszögezte, amennyiben a területek lakosai úgy döntenek, hogy Oroszországhoz csatlakoznának, akkor a parlament támogatni fogja őket ebben. 

Valentina Matvijenko, az orosz állami Duma felsőházának elnöke szerint a megszállt területek lakosai „életről vagy halálról” döntenek az elkövetkezendő napokban.

A referendumokra a háború kezdete óta talán a legfeszültebb időszakban kerül sor: az ukrajnai ellentámadás sikereire válaszul Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást jelentett be, amelynek során háromszázezer tartalékost vezényelhetnek a frontra az előttünk álló hónapokban. Emiatt kisebb tüntetések törtek ki Oroszországban, valamint sokan próbálták és próbálják elhagyni az országot annak reményében, hogy kibújhatnak a katonai szolgálat alól. 

Az Oroszország által kontrollált területek szeptember 22-én Fotó: Institute for the Study of War

A területek Oroszországhoz csatolása komoly következményekkel járna: habár a nemzetközi közösség túlnyomó része nem ismerné el legitimnek a népszavazásokat, Moszkvának így lehetősége nyílik, hogy a „különleges hadműveletet” honvédő háborúvá változtassa, ez pedig a szerdán bejelentett részleges mozgósítás általános mobilizációvá alakulásával járna − azaz minden sorköteles korú férfit behívhatnak harcolni. 

A Krími Köztársasági Politikai és Szociológiai Kutatóintézet telefonos felmérése szerint a „Donyecki Népköztársaságban” a válaszadók 86, a „Luhanszki Népköztársaságban” 87, Zaporizzsja megyében 83, Herszon megyében pedig a 72 százaléka fejezte ki szavazási szándékát − írta az MTI pénteken. Egy pár hetes, az orosz INSOMAR közvéleménykutató által végzett felmérés alapján a herszoni megkérdezettek 63 százaléka szeretné, hogy a területet Oroszországhoz csatolják, míg ez az arány Zaporizzsjában 71 százalék.

Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) felmérése szerint a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság Oroszországban tartózkodó lakosai körében 84 százalékos a részvételi hajlandóság,

és a potenciális szavazók 95 százaléka kívánja azt, hogy régiója Oroszország részévé váljon.

Három százalék szeretné, ha az entitások független államok lennének, két százalék pedig nem tudott véleményt mondani.

Borítókép: „Oroszországgal, örökké, szeptember 27” − áll egy, a népszavazást népszerűsítő plakáton az oroszpárti „Luhanszki Népköztársaságban” (Fotó: AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.