A 3D nyomtatott fegyverek elterjedésétől tart az Europol + videó

Az Európai Rendőrségi Hivatal szerint a 3D nyomtatott fegyverek a közeljövőben komoly fenyegetéssé válhatnak a technológia rohamos fejlődése miatt. Az első ilyen modellt 2013-ban készítették el az Egyesült Államokban, azóta már emberéleteket is követeltek az otthon elkészíthető fegyverek. A szakértők szerint az elkövetkezendő évtizedben a használatukból és elterjedésükből származó veszélyek meg fognak növekedni.

2022. 10. 20. 5:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre aggasztóbbnak találja a 3D nyomtatóval készült alkatrészekből, házilag összeállított fegyverek elterjedésének problémáját az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) − számolt be az Euractiv brüsszeli hírügynökség. 

A rohamosan fejlődő technológia miatt a 3D-vel nyomtatott fegyverek a közeljövőben komoly fenyegetéssé válhatnak

− fogalmazott az Europol szóvivője, Ina Mihajlova. Az elmúlt hónapokban egyre több olyan esettel találkoznak az európai hatóságok, amikor rajtaütéseken, házkutatások alkalmával részben, vagy egészben a fent említett módszerrel készített lőfegyvereket találnak, ez pedig több szempontból is veszélyes. 

Egyrészt, manapság a 3D nyomtatók ára a kezdetekhez képest jelentősen lecsökkent, így nagyon költséghatékonyan lehet előállítani a fegyvereket, másrészt ezek nem rendelkeznek semmiféle regisztrációval, gyártási számmal, így a hatóságok egyáltalán nem tudják lekövetni őket. 

Emellett például a fémdetektorok sem érzékelik őket, így könnyedén becsempészhetők bárhová. Egy esetben például újságírók sikeresen átjutottak az izraeli parlament biztonsági rendszerén, hogy Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök felszólalását tekintsék meg egy 3D nyomtatott fegyverrel táskájukban.

Szeptemberben Izlandon négy embert tartóztattak le terrorizmus vádjával, a házkutatásokkor pedig több, 3D nyomtatott alkatrészeket is tartalmazó félautomata fegyvert találtak. Spanyolországban is beszámoltak házi „fegyvergyárak” felszámolásáról, melyeknél minden esetben találtak 3D nyomtatókat. Egy észak-londoni gyárban pedig éppen október elején foglalták le az ország − eddig feltárt − legnagyobb 3D nyomtatott fegyveralkatrész-készletét, a brit hatóságok is az ezekből fakadó egyre növekvő veszélyre hívják fel a figyelmet. 

Csak pár kattintás

Az első szinte teljesen − a biztosítékot, valamint a töltényt leszámítva − 3D nyomtatott alkatrészekből álló, „Liberator” nevet viselő fegyvert 2013-ban készítették el az Egyesült Államokban, terveit pedig azonnal közzé is tették az interneten. Azóta számtalan felhasználó foglalkozik hasonló fegyverek, tervrajzok készítésével és azok publikálásával különböző közösségi oldalakon, amiket bárki letölthet, és a megfelelő technológiával otthon el is készíthet. Eleinte mindezt csak az ipari 3D nyomtatók segítségével lehetett megvalósítani, azonban a technológia fejlődésének köszönhetően ma már elegendő egy egyszerű modell is hozzá.

Az Instagram, YouTube, Twitter és hasonló közösségi oldalak folyamatosan próbálják ezeket a felhasználókat eltávolítani, korlátozni elérésüket, több-kevesebb sikerrel. 

Az emberek biztonságának megőrzése a legfőbb prioritásunk, az pedig, hogy valaki szolgáltatásunkat illegális tevékenységekre használja, ellentmond szabályzatunknak

− fogalmazott a Twitter szóvivője a Sky News brit hírcsatornának. A 3D nyomtatott fegyverek otthoni elkészítése ugyanis a jelenlegi jogszabályok ismeretében − mind Európában, mind a tengerentúlon − illegális, ezeket csak külön engedéllyel és a hatóságok szoros ellenőrzése mellett lehet gyártani. 

 

Mennyire hatékonyak a 3D nyomtatott fegyverek?

2019-ben a németországi Halle városában egy férfi két emberrel végzett, másik kettőt pedig megsebesített házi készítésű, 3D nyomtatott alkatrészeket is tartalmazó fegyverekkel. A támadásról készült felvételen látható, hogy a fegyver többször is elakad, szinte használhatatlanná válik. A Liberator első tesztjén a tizedik lövés után felrobbant. A műanyag alkatrészek miatt ezek a fegyverek a használatukkor keletkező hőt sem bírják annyira, mint fémből készült társaik, ezért általában − ha tényleges használatra tervezik őket − csak az olyan alkatrészeket készítik el 3D nyomtatóval, melyeknél ez a szempont kevésbé fontos. 

Szakértők egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy jelenleg nem kell attól tartani, hogy terroristák, bűnözők a 3D nyomtatott fegyverekhez fordulnának, ugyanakkor ez az előttünk álló évtizedben gyökeresen megváltozhat. 

Az Euractivnak nyilatkozó Christian Goblas francia szakértő szerint évek múlva a fémek 3D nyomtatása is kifizethetővé válik az átlagemberek számára, ami strapabíróbbá és megbízhatóbbá teszi a házilag készített fegyvereket, ezáltal pedig a használatukból és elterjedésükből származó veszélyek is megnövekednek.

Borítókép: 3D nyomtatott fegyvert tart kezében egy férfi (Fotó: Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.