Hatalmas felháborodást keltett egy francia kislány meggyilkolása

Először szólalt meg az egy héttel ezelőtt, szokatlan kegyetlenséggel megkínzott, majd meggyilkolt tizenkét éves francia kislány, Lola ügyében Emmanuel Macron francia elnök. Az államfő tegnap kiemelte, Lola családjának a teljes francia nemzet együttérzésére és tiszteletére szüksége van. A gyilkosság körülményei, valamint a nyomozás során felfedett részletek megdöbbentették a francia közvéleményt, és – pártállástól függetlenül – a politikusok többsége követeli a bevándorlási szabályok szigorítását.

2022. 10. 22. 17:00
Rue d’Hautpoul, Párizs 19. kerületében
Rue d’Hautpoul, Párizs 19. kerületében Forrás: Képernyőkép
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok az ügyben egy huszonnégy éves algériai nőt gyanúsítanak, akinek tartózkodási engedélye lejárta miatt már távoznia kellett volna Franciaországból. A gyanú szerint ő rejtette a lány holttestét egy műanyag szeméttároló zacskóba, majd egy bőröndbe a Párizs 19. kerületében található Rue d’Hautpoulon. A nyomozók elmondták, a kislány testét nullák és egyesek borították, amelyekről csak annyi derült ki, hogy valamennyi számjegyet „valamilyen eszközzel” – nem írószerrel, de nem is szúróeszközzel – helyezte rá a tettes; jelentésük máig nem világos.

A kislány eltűnését édesanyja jelentette, miután múlt pénteken nem érkezett haza az iskolából. A rendőrséget később  a lány lakhelyével szomszédos utcából riasztotta egy férfi, amikor észrevette a gyanús bőröndöt. A hatóságok szinte azonnal hajtóvadászatot indítottak a gyilkos után, és négy embert – köztük a bejelentőt – őrizetbe vettek. Végül biztonsági kamerák felvételei alapján jutottak el az algériai nőig.

A nyomozók tájékoztatása szerint a gyanúsított eleinte beismerte, majd vitatta a tényeket. Dahbia B. utóbb az elfogását követően tett teljes vallomását visszavonta, s azt állította, hogy nem a valóságot, hanem csak egy álmot mesélt el. 

A nyomozók kiemelték, hogy a gyanúsított nem mutatott együttérzést az áldozat iránt, s úgy fogalmazott, hogy őt is megerőszakolták, és látta a szüleit is meghalni. Az első vizsgálatok szerint a nő pszichológiai problémáktól szenved, de nincs nyoma annak, hogy valaha is kezelték Franciaországban.  

A lány meggyilkolása miatt a Euronews hírportál szerint a francia közéletben valóságos vihar tört ki, egyes pártok demonstrációkat is tartottak a kislány mellett és a szerintük elégtelenül kontrollált bevándorlás miatt. Marine Le Pen jobboldali politikus szerint

túlságosan sok bűneset történik rejtőzködő bevándorlók miatt, akiket nem tudtak vagy nem akartak [a hatóságok] deportálni.

– Ennek a gyilkosságnak nem szabadott volna megtörténnie, és a tettes nem is lehetett volna az országban – fogalmazott Olivier Marleix, a Les Républicains (A Köztársaságiak) párt frakcióvezetője. – Nagyon mély érzelmeket kavart az országban az ügy – tette hozzá. Éric Zemmour radikális jobboldali esszéista, volt elnökjelölt a bevándorlók által elkövetett erőszakos bűncselekmények kapcsán egyenesen frankocídiumról, franciairtásról beszélt.

2021 első felében körülbelül 62 ezer illegális bevándorlót utasítottak Franciaországból való távozásra a hatóságok; mindössze hat százalékuk hagyta el ténylegesen az országot.

Az ODI kutatóintézet 2022 áprilisában készült kutatásában rávilágít, hogy bár a francia kormányzat asszimilációs célzatú bevándorlási politikája – ami teljes mértékben szeretné integrálni a francia társadalomba a bevándorlókat –, illetve a közvéleményben jelen lévő „mi vagy ők” felfogás szöges ellentétben áll egymással, nem jellemző az, hogy a közvélemény-kutatásokban a bevándorlás kulcsfontosságú téma lenne.

Emmanuel Macron kedden vendégül látta a kislány szüleit, és támogatásáról biztosította őket. A család meghívására Lola hétfőn esedékes temetésén részt vesz Gérald Darmanin belügyminiszter is.

 

Borítókép: A tett színhelye, a párizsi Rue d’Hautpoul, Párizs 19. kerületében, a Google Maps térképszolgáltatásban (Fotó: Képernyőkép)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.