Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

„Nem tűrjük Magyarország igazságtalan bírálását!” – visszaszólt a letteknek a honvédelmi miniszter

Önérzetes választ adott Artis Pabriks védelmi miniszternek Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Magyar Nemzet
2022. 10. 30. 18:03
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; NAD, Jaroslav
Pozsony, 2022. szeptember 26. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszterrel folytatott tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Pozsonyban, a védelmi minisztériumban 2022. szeptember 26-án. MTI/Filep István Fotó: Filep István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árulásnak minősítette a lett védelmi miniszter néhány nappal ezelőtt, hogy Magyarország és Bulgária nem nyújt segítséget Ukrajnának. A vádakra Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közösségi oldalán reagált:

Visszautasítom, hogy bárki Magyarországot elítélje vagy fenyegesse. Jogunk van nemzeti érdekünk, a béke képviseletéhez. Tisztelettel ajánlom Artis Pabriks kollégámnak, hogy inkább nézzek fel az égre. Lettország, Észtország és Litvánia légtérrendészeti feladatát NATO-kötelékben a magyar légierő látja el. Nem tűrjük Magyarország igazságtalan bírálását!

Artis Pabriks lett védelmi miniszer a Szabad Európa Rádió orosz nyelvű Current Time című műsorának adott interjújában élesen bírálta azokat az uniós országokat, amelyek megtagadták a katonai segítséget a háborúban álló Ukrajnától.

Bulgária és Magyarország álláspontja érthetetlen, árulással egyenértékű

– jelentette ki a védelmi miniszter.

Hangsúlyozta, „Ukrajna Európáért, a demokráciáért, az emberi jogokért harcol, és ha valaki ezt Európában nem érti, az nemcsak Ukrajna, hanem Lettország érdekeivel is szembemegy”. Hozzátette: „ha az érintett országok, tagjai az Európai Uniónak és a NATO-nak, és szembemennek hazám érdekeivel, mi más ez, mint árulás”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azonban rámutatott, a NATO-kötelékében a Magyar Honvédség négy Gripen harci repülőgépe összesen ötven magyar katonával őrzi a balti légteret augusztus elsejétől november végéig – immáron harmadik alkalommal. A NATO-tagállamok 2004 óta működő, közös állandó missziójának kettős célja, hogy egyrészt a térség országaiban – Észtország, Lettország és Litvánia – növelje a biztonságérzetet, másrészt fejlessze a szövetséges és a partnererők együttműködési képességeit.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: MTI/Filep István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.