Valósággá vált a Csillagok háborúja + galéria

Második alkalommal rendezték meg hazánkban az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) égisze alatt a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzést (HTIC). A kiképzők Ausztriából, Németországból és Svédországból érkeztek a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterére, ahol háromhetes kiképzésen vettek részt októberben. Ők oktatják és vizsgáztatják ugyanis a magyar, portugál, svéd, holland, valamint cseh személyzetet.

2022. 10. 18. 19:40
A holland állományban lévő CH−47 Chinook szállítóhelikopter a HTIC kiképzés keretében Pápán 2022. október 18-án. Fotó: Mirkó István Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelkedő fontosságúnak tartjuk az uniós együttműködést. Itt élünk egymás mellett, egymásra vagyunk utalva, együtt kell tevékenykednünk, együtt kell erősítenünk képességeinket és a lehetőségeinket. Ez mindent magába foglal: technikai eszközöket, azok beszerzését és üzemeltetését, valamint az üzemeltetések során alkalmazott, ezen rendezvényhez is köthető harcászati eljárásokat. Mindezt csak együtt tudjuk megvalósítani

– nyilatkozta lapunknak Szili Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség Légierő Szemlélőség kiemelt főtisztje.

Szili Zoltán alezredes. Fotó: Mirkó István

Kedden a sajtó munkatársai is bepillantást nyerhettek, hogyan zajlik a kiképzés egyik vizsgája: a pilótáknak előre felvázolt – akár a valóságban is előforduló – forgatókönyv alapján kellett gyakorlatot végrehajtaniuk. Elsődleges feladatuk a felderítés volt.

Először a Magyar Honvédség Airbus H145M típusú helikoptere emelkedett a magasba, utána pedig a cseh légierő Mi−171S típusú járműve. Miután a két gép elrepült, a svéd haderő UH−60 Black Hawk helikoptere, valamint a holland állományban lévő CH−47 Chinook szállítóhelikopter is felszállt.

Szili Zoltán újságírói kérdésre elmondta, a kiképzés résztvevői elsősorban harcászati eljárásokat tanulnak meg, valamint azt a metodikát, amellyel mindezt tanítani, oktatni kell. Hangsúlyozta, a kiképzés angol nyelven folyik – tekintve, hogy nemzetközi keretek között zajlik –, amelynek célja, hogy az Európai Védelmi Ügynökségen (EDA) belül minden nemzet ugyanazt a nyelvet beszélje és ugyanazokat az eljárásokat alkalmazza.

A cseh légierő Mi−171S típusú helikoptere. Fotó: Mirkó István

Hazánk 2012-ben csatlakozott a Helikopter gyakorlatok programhoz, 2020-ban pedig az HTIC-hez, amellyel együtt vállaltuk a kiképzés repülő fázisának 2023-ig történő befogadását, az EDA részeként.

Az első ilyen alkalomra tavaly októberben került sor, idén a másodikra, ezt követően pedig 2024–2026 között legalább három alkalommal ad otthont Magyarország a HTIC oktatói képzésnek – de akkor már a jövőben felálló Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ (MHTC) részeként.

Nemrégiben egyébként fontos mérföldkőhöz ért az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, ugyanis a Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként beszerzett Airbus H145M helikopterflotta – amelyek a HTIC gyakorlatán is részt vesznek – elérte a tízezer repülőórát. A húsz helikopterből álló flotta utolsó tagja tavaly decemberben érkezett meg hazánkba, Szili Zoltánt az új eszközökkel kapcsolatos tapasztalatokról is kérdeztük.

Ha az új helikoptereinkre gondolunk, akkor látni kell azt a hatalmas technológiai különbséget a korábban üzemeltetett és a most üzemeltetett helikoptereink között, ami fennáll. Értjük ezalatt a kommunikációjától kezdve az önvédelmi berendezési rendszerén keresztül az optikákat, szenzorokat, célmegjelölő eszközöket, amikkel ezek az új helikopterek fel vannak szerelve. Nehéz kimondani, de mindez jó pár évvel ezelőtt teljesen elképzelhetetlen volt számunkra és sokkal inkább egy Csillagok háborújának tekintettük. Most pedig ez a mi magyar valóságunk. Ez egy hatalmas fejlődés

– számolt be az alezredes, hangsúlyozva, noha még nem vezette az új helikoptereket, vannak tapasztalatok, amelyek hozzá is eljutnak.

Borítókép: Pilóta a holland állományban lévő CH−47 Chinook szállítóhelikopter fedélzetén a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (HTIC) keretében Pápán 2022. október 18-án (Fotó: Mirkó István)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.