Súlyos vádak a demokraták ellen

Tulsi Gabbard képviselő a félidős választások előtt jelentette be, kilép a pártból.

2022. 10. 13. 12:00
Nancy Pelosi And House Members Hold Meetings On Capitol Hill
US-NANCY-PELOSI-AND-HOUSE-MEMBERS-HOLD-MEETINGS-ON-CAPITOL-HILL Fotó: DREW ANGERER
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb mint egy hónap van hátra a félidős kongresszusi választásokig az Egyesült Államokban, így a kampányhajránál rosszabbkor nem is jöhetett volna a Demokrata Pártnak, hogy egyik képviselőjük, a 41 éves Tulsi Gabbard helyi idő szerint kedden bejelentette a pártból való kilépését. ­Hawaii állam volt kongresszusi képviselője – aki nem mellesleg 2020-ban a demokraták előválasztásán elnökjelöltként is megmérette magát – döntését egy a Twitteren közzétett videóban azzal indokolta: 

– Nem maradhatok tovább a Demokrata Pártban, amely mostanra immár a háborús uszítók elitista társaságának a gyáva woke ideológiától vezérelt irányítása alá került, akik megosztanak minket azzal, hogy minden kérdést fajivá alakítanak, a fehérek elleni rassziz­must szítják, s aktívan dolgoznak Istentől kapott szabadságaink aláásásán.

A korábban az iraki háborút is megjárt politikus a konzervatív Fox News sztárműsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak nyilatkozva arról is beszélt: Washingtonban, különösen a demokraták között túl sok háborús uszító van alárendelve a hadiiparnak. Gabbard azt állította továbbá, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója valójában egy proxy, „helyettesítő” háború az Egyesült Államok és Oroszország között. – Nem lehetek tagja egy olyan pártnak, amely ellenzi a szabadságot, és aktívan megpróbálja aláásni azt – fogalmazott Gabbard, aki a bejelentését követően felszólította a többi józan eszű és független gondolkodású demokratát, hogy csatlakozzanak hozzá s távozzanak. Azt nem jelezte, hogy más politikai párthoz kíván-e csatlakozni a jövőben.

A fiatal, hindu vallású, színes bőrű politikusnő sokáig rendkívül népszerű volt demokrata körökben. 

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke például korábban „emelkedő csillagnak” nevezte Gabbardot, akit a Demokrata Párt vezető testületébe is beválasztottak. Idővel azonban többször konfrontálódott a woke ideológiát egyre jobban magáévá tevő demokratákkal, a helyzet pedig odáig fajult, hogy 2019-ben Hillary Clinton korábbi külügyminiszter és demokrata elnökjelölt azzal vádolta meg, hogy orosz ügynök. A hawaii származású politikus válaszul rágalmazási pert indított Clinton ellen, akit a Demokrata Pártot megbetegítő rohadás megtestesítőjének nevezett.

A pártból való távozásával egy időben Gabbard egy saját nevével fémjelzett podcastcsatorna elindítását is bejelentette. Az első epizód megjelenését követően a fősodratú média leginkább arról cikkezett, hogy a politikus hagyományosan konzervatív beszédtémákat tűzött műsorra, s a jobboldali retorikát erősíti a woke ideológiával kapcsolatban kifejtett ellenérzéseivel.

Borítókép: A politikus rendkívül népszerű volt az amerikai baloldalon (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.