időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Megoldásra fogunk jutni a kisebbségek nyelvhasználati ügyében – fogalmazott az ukrán miniszterelnök-helyettes

Magyar Nemzet
2022.11.28. 14:44 2022.11.28. 16:50
Megoldásra fogunk jutni a kisebbségek nyelvhasználati ügyében – fogalmazott az ukrán miniszterelnök-helyettes

– Tisztában vagyunk a magyar nyelvoktatást illető vitás kérdéssel, de ebben megoldásra tudunk jutni – szúrta ki a Mandiner Olga Sztefanisina Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettes interjúját a Kyiv Independentnek. A politikus az európai uniós és NATO-csatlakozásról, a háborúról és röviden a magyar kérdésről is értekezett az ukrán portálnak. 

Az egyik legmeglepőbb és legpozitívabb, amit Magyarország kapcsán el tudok mondani, az az, hogy mindig is támogatta Ukrajna európai integrációját

 – jelentette ki. Ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte hazánk „politikai eszközként használná” a magyarokat is érintő ukrán nyelvtörvényt az uniós csatlakozás folyamán.

A cikk szerint az évekkel korábban meghozott kisebbségek nyelvhasználatát szabályozó törvény „általános kereteket szab meg, kevés konkrétummal a jogok és szabadságjogokat illetően, ám ennek ellenére ez egy érzékeny téma”. Amint fogalmaztak: 

Amíg Ukrajna megszállását Oroszország az „orosz ajkú kisebbség védelmével” magyarázta, addig Magyarország régóta használja az országban élő kisebbségeket arra, hogy Kijevet elvágja az európai uniós és NATO-csatlakozástól.

Úgy évélték Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarországot ábrázoló sálja is aggasztó, mondván, „azon a határok kitolódnak és olyan részeket is Magyarországhoz köt, amelyek Ukrajna részei” – utaltak arra a régi-új ukrán félelemre, hogy a háború elvesztésével Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna nyugati részeit Romániának, Lengyelországnak és Magyarországnak „adományozná”.

A politikus az európai uniós csatlakozásról úgy fogalmazott, hogy „az ukrán tagjelölti státust az Európai Unió elsősorban saját érdekében hozta meg, hogy globális szintéren fontos szereplőnek azonosítsa magát”.

Tekintettel arra, hogy a lehető leghamarabb csatlakozni akarunk az Európai Unióhoz, prioritásként kezeljük a hét ajánlást és annak év végéig történő végrehajtását

 – fogalmazott. Azonban november végéig az unió ajánlásai közül (mint: korrupcióellenes reformok, oligarchaellenes törvény, médiatulajdon átláthatóságának növelése, nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos uniós jogharmonizáció stb.) egy sem teljesült. 

Míg szerinte a NATO-csatlakozást azért kell felgyorsítani, hogy Oroszországot „elvágják egy következő agresszió megindításától”.

 

Borítókép: Olga Sztefanisina Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettes 2022. 11. 13-án (Forrás: Twitter/Olga Stefanishyna)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.