Megoldásra fogunk jutni a kisebbségek nyelvhasználati ügyében – fogalmazott az ukrán miniszterelnök-helyettes

Olga Sztefanisina szerint hazánk „politikai eszközként használná” a magyarokat is érintő nyelvtörvényt az uniós csatlakozás folyamán.

Magyar Nemzet
2022. 11. 28. 14:44
Olga Sztefanisina Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettes. 2022.11.13-án. (Forrás: 
Olga Stefanishyna / Twitter)
Olga Sztefanisina Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettes. 2022.11.13-án. (Forrás: Olga Stefanishyna / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tisztában vagyunk a magyar nyelvoktatást illető vitás kérdéssel, de ebben megoldásra tudunk jutni – szúrta ki a Mandiner Olga Sztefanisina Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettes interjúját a Kyiv Independentnek. A politikus az európai uniós és NATO-csatlakozásról, a háborúról és röviden a magyar kérdésről is értekezett az ukrán portálnak. 

Az egyik legmeglepőbb és legpozitívabb, amit Magyarország kapcsán el tudok mondani, az az, hogy mindig is támogatta Ukrajna európai integrációját

 – jelentette ki. Ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte hazánk „politikai eszközként használná” a magyarokat is érintő ukrán nyelvtörvényt az uniós csatlakozás folyamán.

A cikk szerint az évekkel korábban meghozott kisebbségek nyelvhasználatát szabályozó törvény „általános kereteket szab meg, kevés konkrétummal a jogok és szabadságjogokat illetően, ám ennek ellenére ez egy érzékeny téma”. Amint fogalmaztak: 

Amíg Ukrajna megszállását Oroszország az „orosz ajkú kisebbség védelmével” magyarázta, addig Magyarország régóta használja az országban élő kisebbségeket arra, hogy Kijevet elvágja az európai uniós és NATO-csatlakozástól.

Úgy évélték Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarországot ábrázoló sálja is aggasztó, mondván, „azon a határok kitolódnak és olyan részeket is Magyarországhoz köt, amelyek Ukrajna részei” – utaltak arra a régi-új ukrán félelemre, hogy a háború elvesztésével Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna nyugati részeit Romániának, Lengyelországnak és Magyarországnak „adományozná”.

A politikus az európai uniós csatlakozásról úgy fogalmazott, hogy „az ukrán tagjelölti státust az Európai Unió elsősorban saját érdekében hozta meg, hogy globális szintéren fontos szereplőnek azonosítsa magát”.

Tekintettel arra, hogy a lehető leghamarabb csatlakozni akarunk az Európai Unióhoz, prioritásként kezeljük a hét ajánlást és annak év végéig történő végrehajtását

 – fogalmazott. Azonban november végéig az unió ajánlásai közül (mint: korrupcióellenes reformok, oligarchaellenes törvény, médiatulajdon átláthatóságának növelése, nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos uniós jogharmonizáció stb.) egy sem teljesült. 

Míg szerinte a NATO-csatlakozást azért kell felgyorsítani, hogy Oroszországot „elvágják egy következő agresszió megindításától”.

 

Borítókép: Olga Sztefanisina Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettes 2022. 11. 13-án (Forrás: Twitter/Olga Stefanishyna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.