időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Orosz katonák megadást színleltek, majd tüzet nyitottak az ukrán katonákra

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.20. 18:23
Orosz katonák megadást színleltek, majd tüzet nyitottak az ukrán katonákra

Orosz katonák megadást színleltek, majd tüzet nyitottak az ukrán katonákra, ezzel háborús bűncselekményt követtek el – jelentette ki Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Az ombudsman arra reagált, hogy orosz tisztségviselők pénteken videófelvételekre hivatkozva azt állították, hogy ukrán katonák több mint tíz, foglyul ejtett és földre fektetett, fegyvertelen orosz katonát lőttek főbe szándékosan, és kilátásba helyezték, hogy emiatt nemzetközi szervezetekhez fordulnak – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 

Ebben az esetben az orosz katonák nem tekinthetők hadifoglyoknak, hanem harcoló félnek. A tűz viszonzása nem háborús bűn. Ellenkezőleg, meg kell büntetni azokat, akik a nemzetközi jog nyújtotta védelmet arra akarják felhasználni, hogy gyilkoljanak. Az orosz katonák Ukrajna területén történő halálának egyetlen oka az Oroszoroszági Föderáció bűnös politikája, amely indokolatlan népirtó háborút indított az ukrán nép ellen

 

– fogalmazott bejegyzésében az emberi jogi biztos.

Borítókép: Rommá vált lakóépületek az orosz megszállás alól felszabadított Herszon megyei Arhanhelszke településen 2022. november 6-án (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Háború Ukrajnában

„A NATO kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.