Prága saját szankciós listát készít az Oroszországot segítőkről

A listára olyan nevek kerülhetnek fel, akik komoly beruházásokat hajtottak végre az országban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 20. 19:19
Sens Mark Warner and Marco Rubio Discuss Russian Interference In US Elections
US-SENS-MARK-WARNER-AND-MARCO-RUBIO-DISCUSS-RUSSIAN-INTERFERENCE Fotó: CHIP SOMODEVILLA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország az európai uniós szankciós lista mellett készít egy saját listát is, amelyen a Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét segítő személyek fognak szerepelni – jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter vasárnap a közszolgálati hírtelevízión elhangzott nyilatkozatában. Lipavsky szerint a cseh szankciós törvényt a képviselőház már elfogadta, most a parlamenti felsőházban van, s várhatóan 2023. január elsején lépne életbe. A cseh szankciós listán az első szakaszban néhány tucat, elsősorban orosz és belarusz ember szerepelne. A miniszter szerint a csehek szigorúbbak lesznek, mint az Európai Unió.

 

A cseh külpolitika számára ez fontos eszköz lesz, amellyel konkrét eseteket tudunk majd megoldani

 

– tette hozzá a miniszter, de részletekbe nem bocsátkozott.

– Az uniós szankciók bizonyos esetekben csak beutazási tilalmat  és vagyonbefagyasztást jelentenek. Mi azt tervezzük, hogy az uniós szankciókat meghaladó módon fogunk fellépni a listára került személyekkel szemben – mondta a televíziónak David Kopecky, a cseh külügyminisztérium Ukrajna-ügyekkel megbízott rendkívüli biztosa. A cseh szankciós listára nem csak az Ukrajna elleni orosz agressziót támogató személyeket veszik fel. – Fontos dolog természetesen Csehország külpolitikai és biztonsági érdeke. Bizonyos személyek esetében, akiket felvenni tervezünk a listára, már a múltból vannak bizonyos jelzéseink. Konkrétumokat azonban nyilvánvalóan nem mondhatok – magyarázta David Kopecky.

A közszolgálati televízió értesülései szerint a cseh szankciós listára olyan orosz személyek nevei kerülhetnének fel, akik komoly beruházásokat hajtottak végre Csehországban, és nevük nem szerepel az európai szankciós listán.

– Aránylag nehéz lesz az orosz befolyást korlátozni, mert különféle közvetítő cégeken keresztül érvényesül – mutatott rá Jirí Sedivy nyugalmazott tábornok, a cseh hadsereg volt vezérkari főnöke. Jan Lipavsky szerint a szankciós listára felkerülő személyek vagy cégek ez ellen bírósági úton kérhetnek jogorvoslatot.

Borítókép: Jan Lipavsky cseh külügyminiszter (Fotó: AFP/Chip Somodevilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.