időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

A lengyel–litván–ukrán parlamenti közgyűlés Ukrajna gyors EU- és NATO-tagságát sürgeti

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.07. 17:38 2022.12.07. 18:06
A lengyel–litván–ukrán parlamenti közgyűlés Ukrajna gyors EU- és NATO-tagságát sürgeti

Ukrajna európai uniós és NATO-tagságának gyors elfogadását sürgették a lengyel–litván–ukrán parlamenti közgyűlés Vilniuszban szerdán véget ért kétnapos ülésének közös nyilatkozatában – olvasható a lengyel szenátus hivatalos Twitter-oldalán. A parlamenti küldöttségét vezető Viktorija Cmilyte-Nielsen litván házelnök, Tomasz Grodzki lengyel szenátusi elnök, valamint Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnök által jegyzett nyilatkozat szerint a három ország együttműködni kíván Ukrajna jelenlegi és háború utáni újjáépítésében.

Létfontosságúnak nevezik a nyilatkozatban Ukrajna és Európa számára, hogy „Ukrajna győzzön az Oroszországi Föderáció ellen folytatott háborúban”.

Felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy folytassa és fokozza az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomást, és így csökkentse Moszkva képességét a háború folytatására. Szorgalmazzák Ukrajna további politikai, gazdasági, pénzügyi, humanitárius és katonai támogatását.

Kiemelik a légvédelmi rendszerek ukrajnai szállítása gyorsításának óriási szerepét a civil lakosság és a kritikus infrastruktúra védelmében.

Elítélik az atomfegyverek lehetséges bevetését emlegető, „felelőtlen és provokatív orosz retorikát”.

Javasolják az orosz tagság jogosultságának megfontolását az Egyesült Nemzetek Szervezetében (ENSZ) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ).

„Határozottan felszólítják” az EBESZ parlamenti közgyűlését a szervezet szabályzatának módosítására úgy, hogy felfüggeszthető legyen azon tagállam mandátuma, amely katonai támadást indított egy másik tag ellen.

A dokumentumban az Oroszország által „törvénytelenül fogva tartott számos ukrán civil” szabadon bocsátását is sürgetik.

Ukrajna februárban kérvényezte az európai uniós tagságot, júniusban odaítélték neki a tagjelölti státust az unióban. Szeptember végén Kijev gyorsított eljárású NATO-tagságért folyamodott.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (jobbra) és Andrzej Duda lengyel elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. augusztus 23-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Háború Ukrajnában

Közvetlen életveszély miatt költöztetik át az ukrán határ menti orosz lakosságot

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.