A második világháború borzalmaihoz hasonlította Ferenc pápa az ukránok szenvedését

Szergej Lavrov érthetetlennek és nem kereszténynek nevezte Ferenc pápa szavait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 07. 19:02
FERENC pápa
Ferenc pápa misét pontifikál a vatikáni Szent Péter-bazilikában karácsony szentestéjén. Fotó: MTI/EPA/Vatikáni média Fotó: Vatikáni média
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második világháború borzalmaihoz hasonlította az ukránok Oroszország indította háború miatti szenvedéseit szerdai audienciáján a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa a Vatikánban jelen lévő lengyel zarándokokhoz szólva felidézte a náci Németország második világháborús Reinhard-hadműveletét, amelyről a Lublini Katolikus Egyetem szervezésében tartottak nemrég évfordulós megemlékezést. Ez a titkos hadművelet zsidók megsemmisítését célozta Lengyelország azon elfoglalt területén, melynek egy része ma már Ukrajnához tartozik. A pápa a hadműveletre utalva azt mondta, „ennek a borzalmas eseménynek még az emléke is felkeltheti az emberek békevágyát, és cselekvésre ösztönzi őket”. Majd a leírt szövegétől eltérve hozzátette: 

a történelem ismétli önmagát, hiszen látjuk, mi történik ma Ukrajnában.

A háború februári kezdete óta Ferenc pápa egyre erőteljesebben ítéli el az Ukrajnát ért átfogó orosz támadást: novemberben azt mondta, mártíromságot szenvednek az ukránok, és a mostani helyzetet az 1930-as években hozott sztálini döntés miatt kialakult ukrán éhínséghez hasonlította. Szintén novemberben, az Amerikai Jezsuita Magazinnak adott interjújában a pápa azt mondta, „talán azok a legkegyetlenebbek Ukrajnában, akik Oroszországból érkeztek ugyan, de nem az orosz, hanem például a csecsen vagy a burját hagyományt képviselik; és persze egyértelmű, hogy valójában nem ők, hanem az orosz állam a támadó fél”. Ferenc pápa azt is számos alkalommal felajánlotta, hogy a Vatikán közvetítő szerepet vállalna a háborúzó felek között, de oroszellenes kijelentései miatt ennek egyre kisebb a realitása.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov érthetetlennek és nem kereszténynek nevezte Ferenc pápa szavait. 

Oroszország „különleges katonai hadműveletnek” nevezi az Ukrajna ellen indított támadását, melynek szóhasználatuk szerinti célja az ország „náciktól való mentesítése és a veszélyes nacionalistáktól való megtisztítása”. Ukrajna és szövetségesei viszont azzal vádolják Moszkvát, hogy egy ki nem provokált háborúban akar területeket szerezni Nyugat-barát szomszédjától.

 

Borítókép: Ferenc pápa a hagyományos karácsonyi urbi et orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét mondja a vatikáni Szent Péter-bazilika áldási termében karácsony első napján, 2020. december 25-én (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.