Brüsszelben bíznak a kilencedik szankciós csomag elfogadásában

Szijjártó Péter: Mi egyértelmű állásponttal indulunk, békét és energiabiztonságot akarunk!

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook2022. 12. 12. 9:28
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2022. november 30. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai fõképviselõje az EU globális egészségügyi stratégiájáról tartott sajtótájékoztatón az Európai Bizottság heti ülését követõen Brüsszelben 2022. november 30-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió már hétfőn vagy a következő napokban megállapodhat az Oroszország elleni kilencedik szankciós csomagról, amely jelentősen fokozni fogja a Moszkvára nehezedő nyomást – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Josep Borrell a tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását megelőzően közölte, a szankciós csomagnak még vannak tisztázandó pontjai, azonban legalább kétszáz személyt és szervezetet, három további orosz bankot céloznak meg, korlátozni fogják Oroszország hozzáférését a külföldi gyártású drónokhoz, exportkorlátozásokat vezetnek be a kettős felhasználású, azaz a polgári mellett a katonai célokra is használható termékekre, valamint az orosz energia- és bányászati szektort érintik.

Az uniós diplomácia vezetője közölte, a külügyi tanács hétfői ülésén újabb, nagyon szigorú szankciókat vethet ki iráni felelősökre az emberi jogok megsértése, valamint az Oroszországnak szállított drónok ügyében.

A tanács november közepén döntött megszorító intézkedések bevezetéséről Mahszá Amíni fiatal iráni nő letartóztatás utáni haláláért, illetve az eset miatt kirobbant tüntetések véres elfojtásáért felelősökkel szemben. Az EU továbbá szankciókkal sújtott az Ukrajna elleni háborúban használt drónok fejlesztéséért és szállításáért felelős embereket és szervezeteket.

Elég súlyos a napirend: kilencedik szankciós csomag, gázársapka és az európai békekeret. Mi egyértelmű állásponttal indulunk, békét és energiabiztonságot akarunk!

– közölte Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma részt vesz a külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán.

 

Borítókép: Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben 2022. november 30-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.