Jordániában tárgyalt Josep Borrell az iráni külügyminiszterrel

A diplomáciai vezetők az atomalku helyreállításáról egyeztettek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 20. 13:27
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2022. december 14. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje érkezik az EU-tagállamok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN) alkotó országok csúcstalálkozójára Brüsszelben 2022. december 14-én. Az egynapos találkozót a két szervezet nemzetközi kapcsolatainak 45. évfordulója alkalmából tartják. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Irakkal foglalkozó jordániai csúcstalálkozó keretében tárgyalt egymással Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden − közölte egy iráni diplomáciai forrás. A megbeszélésen jelen volt Enrique Mora, az Európai Unió, illetve Ali Bagheri, Irán nukleáris főtárgyalója is.

Borrell a Twitteren azt írta: az iráni–uniós kapcsolatok romlása miatt volt szükség a találkozóra.

Brüsszel és Teherán megállapodott abban, hogy fenntartják a kommunikációt, és a bécsi tárgyalások alapján igyekeznek helyreállítani az atomalkut.

Irán 2015-ben kötött nukleáris megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal. A hivatalos nevén közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az egyezményből, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos kötelezettségei teljesítésétől.

Az atomalku felélesztéséről tavaly áprilisban kezdődtek tárgyalások Bécsben, és idén augusztusban sikerült létrehozni egy kompromisszumos szövegtervezetet. 

A megbeszélések azóta megint holtponton vannak, és az Európai Unió múlt héten újabb szankciókat hozott Iránnal szemben a tüntetések elnyomása és az Oroszországnak nyújtott katonai támogatás miatt. Borrell a Twitteren aláhúzta: Teheránnak mindkettőt azonnal abba kell hagynia.

Iránban szeptember közepe óta folyamatosak a tüntetések. Jogvédő szervezetek szerint a biztonsági erők azóta legalább 469 tiltakozóval végeztek. Az iráni külügyminisztérium közleményében elítélte a tüntetőknek nyújtott nyugati támogatást, illetve az Iránt sújtó illegális szankciókat. Hoszein Amir-Abdollahián egyúttal jelezte: Irán szeretne pontot tenni a bécsi tárgyalások végére a korábbi megállapodástervezet alapján. Az iráni külügyminiszter hozzátette: Teherán kész közvetlen kapcsolatba lépni Ukrajnával, hogy eloszlassa az ukrajnai háborúra vonatkozó iráni állásponttal kapcsolatos félreértéseket.

Bár Irán elismerte, hogy harci drónokat adott el Moszkvának, azt állítja, ezeket még az ukrajnai háború kezdete előtt küldte Oroszországba.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.