Súlyos leleplező állítások az uniós főügyészről

Laura Codruta Kövesi munkamódszereit teregették ki egy most megjelent könyvben.

Kövesi, Laura Codruta
Brüsszel, 2019. február 26. Az Európai Unió fõügyészének jelölt Laura Codruta Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetõje az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) és Költségvetési Ellenõrzési Bizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. február 26-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Forrás: Laura Codruta Kövesi Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb leleplező állítások láttak napvilágot Romániában Laura Codruta Kövesinek, az Európai Ügyészség (EPPO) jelenlegi főügyészének korábbi, ellentmondásos tevékenységéről. Daniel Morar, a román korrupcióellenes hatóság (DNA) egykori vezetője most megjelent könyvében egyebek mellett arról ír, hogy Kövesi – aki Morart követte a DNA főügyészi pozíciójában – főszerepet játszott a titkosszolgálatok igazságszolgáltatási folyamatokba való bevonásában.

A Libertatea portál hosszabb részleteket idézett a Lehetne másként című könyvből. 

Kövesinek mennie kellett, mert megdöntötte a normálisan működő büntető igazságszolgáltatás paradigmáját azzal, hogy bevonta a titkosszolgálatokat a bírói munkába, és lazán azt állította: ez természetes. Azokat, akik ezt másként gondolták, előbb bírálták, aztán megfenyegették, végül vádat emeltek ellenük, letartóztatták őket 

– emlékezik vissza a DNA belső viszonyait jól ismerő szerző az Kövesihez köthető eljárásokról. Morar azt is felidézte, hogy a Román Hírszerző Szolgálat tisztjei jelen voltak a korrupcióellenes ügyészség épületében. – Kövesi szó szerint és képletesen is kitárta előttük az intézmény kapuját – írta a volt főügyész. A könyvben megjelentekkel kapcsolatban a Libertatea megkereste Kövesit, illetve az EPPO-t, de az újság csak egy rövid választ kapott: no comment.

Laura Codruta Kövesi 2013–2018 között vezető ügyészként irányította a DNA-t. A leváltása előtti években számos olyan hangfelvétel került elő, amely igazolta azokat a vádakat, miszerint a DNA titkosszolgálati, illetve politikai megrendelések alapján kezelt egyes ügyeket. Kövesi személye megosztotta a romániai közvéleményt, sokan a korrupt politikusok leleplezéséért küzdő rettenthetetlen harcosnak tartották, de mandátuma vége felé egyre többen vélték úgy, ő is tisztában volt azzal, hogy a hatóság ügyészei közül sokan hamis bűnügyeket gyártottak. 

Politikusok, de elemzők és újságírók szerint is a titkosszolgálatok irányították a háttérből a DNA-t Kövesi főügyészi ténykedése idején. Laura Codruta Kövesit 2019 októberben nevezték ki az uniós főügyészi tisztségre.

 

 

Borítókép: az Európai Unió főügyésze, Laura Codruta Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.