Zelenszkij: Bahmut városát porig rombolták az orosz erők

Az ukrán elnök elmondása szerint még mindig nagyon nehéz a helyzet a kelet-ukrajnai fronton.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 10. 17:06
Bahmut, 2022. december 7. Lángoló lakóház elõtt egy nõ a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Bahmutban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 7-én. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát − közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az ukrán hadsereg szombaton rakéta- és légicsapásokról számolt be az ország több részén. 

Zelenszkij hozzátette, hogy a helyzet még mindig nagyon nehéz a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk tartományok több frontvárosában. 

Bahmut, Szoledar, Marjinka, Kreminna. Hosszú idő óta nincs olyan lakóhely ezeken a területeken, amelyet ne rongáltak volna meg a lövedékek és a tűz

− mondta Zelenszkij esti videóbeszédében azokat a városokat említve, amelyek ismét a célkeresztbe kerültek.

Az ukrán katonai vezérkar mintegy húsz légicsapásról és több mint hatvan rakétatámadásról számolt be Ukrajna-szerte szombaton. A leghevesebb harcok Bahmut körzetben voltak, ahol több mint húsz lakott helység került tűz alá. Az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Donyeck és a szomszédos Luhanszk tartományokban − tették hozzá.

Oroszország keleti offenzívája során a nyár folyamán sikerült elfoglalnia szinte az egész Luhanszk tartományt. 

Donyeck elkerülte ezt. Az orosz hadsereg az elmúlt hetekben embereket és erőforrásokat vezényelt Bahmut köré, hogy megpróbálja bekeríteni a várost − mondták elemzők és ukrán tisztviselők

.Az ukrán hadsereg szombaton más tartományokban is támadásokról számolt be: északkeleten Harkivnál és Szuminál, továbbá a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszknál, délkeleten Zaporizzsjánál, valamint délen Herszonnál. Odessza kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötőváros a szombatra virradó éjjeli orosz dróntámadások következtében szinte teljesen áram nélkül maradt.

Borítókép: Lángoló lakóház előtt egy nő a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 7-én (Fotó: MTI/AP/LIBKOS)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.