időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Több száz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszk megyében

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.29. 15:06 2023.01.29. 15:13
Több száz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszk megyében

Az orosz Wagner zsoldoscsoport mintegy háromszáz tagját szállították a Luhanszk megyei Juvilejne kórházába, az orvosok azonban nem hajlandók ellátni őket – hozta nyilvánosságra vasárnap az ukrán vezérkar. A jelentés szerint az orvosok azért nem akarják kezelni őket, mert legtöbbjük olyan betegségek hordozója, mint az AIDS, a szifilisz, a tuberkulózis, valamint a tüdőgyulladás.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója közben egy tévéműsorban elmondta: a régiójában sok az orosz katona, akik képzetlenek, de létszámuknak köszönhetően képesek az előrenyomulásra.

Bármi lehetséges, mert ez egy hatalmas ellenség elleni háború. A 140 millió lakosú Oroszországnak hatalmas tartalékai vannak. Igaz, ők nem hivatásos katonák, de még mindig sok van belőlük. Még ha nincs is jól látható taktikájuk, a létszámuknak köszönhetően fokozatosan haladnak előre

– fogalmazott a kormányzó. Egyúttal megjegyezte, hogy a térségben nehéz a helyzet, de az ukrán erők tartják az ellenőrzésük alatt álló területeket.

A dél-ukrajnai Herszon megyei kormányzói hivatal arról adott hírt, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a megyeszékhelyet, Herszon városát. Eltaláltak egy tömegközlekedési vállalatot, amelynek az épülete megsemmisült és tíz városi járműben keletkeztek károk. További négy lakóház rongálódott meg, de személyi sérülés nem történt.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban mintegy 650 orosz katona halt meg, akikkel együtt az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége hozzávetőleg 126 160-ra emelkedett. Az ukrán erők egyebek mellett nyolc orosz harckocsit és hét tüzérségi fegyvert semmisítettek meg az elmúlt napon.

 

Borítókép: Orosz tüzérségi támadások által megrongált lakóház Bahmutban 2023. január 20-án (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Háború Ukrajnában

Orosz nagykövet: Magyarország az oroszellenes szankciók következményeivel szembesül

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.