Vlagyimir Putyin fegyvernyugvást rendelt el, már meg is jött az ukrán válasz

Kirill pátriárka kérésére az orosz elnök tűzszünetet rendelt el, Kijev nem kér belőle.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 05. 16:35
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. július 20. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov Fotó: Alekszej Majsov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy rendeljen el tűzszünetet január 6-án déltől január 7-én éjfélig.

Abból kiindulva, hogy a harci cselekmények területén nagyszámú ortodox polgár él, arra hívjuk fel az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet és tegye lehetővé számukra, hogy szenteste és Krisztus születése napján is részt vehessenek az istentiszteleten

− hangzott az elnöki rendelet.

Csütörtökön korábban Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje azt kérte a háborúban részt vevő felektől, hogy a január 6–7. között tartandó ortodox karácsony alkalmából tartsanak tűzszünetet.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó képmutatásnak nevezte a Putyin által elrendelt tűzszünetet.

Először is Ukrajna nem támadott meg egy szuverén államot és nem gyilkol civileket, ahogyan azt Oroszország teszi. 

− fogalmazott Podoljak, majd hozzátette, először az oroszoknak kellene elhagyniuk a megszállt területeket, csak utána lehetne fegyvernyugvásról beszélni. 

Tartsák meg maguknak ezt a képmutatást!

− fakadt ki.

Az elnöki tanácsadó csütörtökön korábban cinikus csapdának nevezte Kirill pátriárka felhívását. Szerinte az orosz ortodox egyház nem a legfelsőbb tekintélye a globális ortodoxiának, és pusztán a háborús propaganda eszközeként működik. Emlékeztetett arra, hogy az orosz ortodox egyház az ukrán nép kiirtására szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított, és ragaszkodott Oroszország további militarizálásához.

Recep Tayyip Erdogan Kirill pátriárkáéhoz hasonló kéréssel fordult Putyin felé. 

A török államfő telefonon azt javasolta orosz hivatali partnerének, hogy az orosz–ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel és egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval mozdítsák elő − jelentette be a török elnöki hivatal csütörtöki közleményében. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.